latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:55 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Pandurević: Dopunom Deklaracije riješiti problem granice sa Hrvatskom

Šef Kluba poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas da je cilj ove stranke da dopunom Deklaracije o Pelješkom mostu budu riješeni problemi u vezi sa granicom koji postoje godinama.
Aleksandra Pandurević - Foto: RTRS
Aleksandra PandurevićFoto: RTRS

Deklaracijom se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore radi postizanja bilateralnih rješenja u vezi sa razrješenjem granica na moru.

- Klub SDS-a predložio je sljedeće - neophodno je riješiti pitanje granice na Kostajnici koja svakodnevno utiče na živote ljudi. Na 11 mjesta državna granica prelazi rijeku Unu. To su otvorena pitanja koja moraju biti riješena - rekla je Pandurevićeva.

Ona je istakla da se pozivaju vlasti Hrvatske i Evropske komisije da obezbijede sredstva za most na Savi kod Gradiške, da bi ta putna saobraćajnica bila povezana na značajan međunarodni putni koridor.

- Pozivamo Hrvatsku da se uvrsti u Јadransko-jonsku magistralu i trasa preko Popovog polja da bi se privredno oživio taj dio Hercegovine i zadržalo stanovništvo. I četvrta stvar koju pozivamo da se riješi je Unska pruga - rekla je Pandurevićeva, pojašnjavajući amandmane SDS-a na predloženu Deklaraciju.

Poslanik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković smatra da je današnja rasprava o Pelješkom mostu u parlamentu BiH pokazala udaljenost stavova o tom pitanju.

- Rasprava je u dobroj mjeri otvorila i u dobroj mjeri razgolitila ovaj problem. Rezultat te rasprave će biti obaveza za izvršne vlasti da počnu ozbiljne pregovore sa Hrvatskom za rješenje problema - rekao je Novaković.

On smatra da prije današnje rasprave u parlamentu BiH nije pokazana volja da se tim pitanjem ozbiljno bave institucije.

Izvor: SRNA