latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:26 | Autor: RTRS

Anđelković: Opozicija nema pravo da ruši Srpsku

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da opozicija u Republici Srpskoj ima pravo da blokira parlament, ali da "ne može da ruši državu, posebno kada se ima u vidu `makedonski scenario`".
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

"Opozicija ima pravo da pribegava parlamentarnoj opstrukciji i blokadi parlamenta, jer je sve to deo normalne demokratske prakse, ali treba imati u vidu da se Republika Srpska ne nalazi u okolnostima kao normalna država", rekao je Anđelković Srni.

On je istakao da je Republika Srpska izložena stalnoj mirnodopskoj agresiji od raznih zapadnih centara moći i sarajevskih krugova s ciljem centralizacije BiH.

Anđelković je ocijenio da svako slabljenje Republike Srpske znači prizivanje nereda i može da bude utiranje puta onima koji žele da rade na njenom ukidanju.

"Opozicija, i kada ima pravo nešto da radi, mora da razmisli da li je to dobro za Republiku Srpsku i da li je borba za vlast i to što se sada preduzima vredno rizika po državu, posebno u okolnostima kada se ima pred očima `makedonski scenario` i ono što se nedavno dešavalo u Makedoniji, gde su stvari na sličan način otpočinjale", naveo je Anđelković.

On je dodao da su na makedonskoj neslozi profitirali samo makedonski neprijatelji.

"Makedonija je danas provizorna država i pitanje je da li će opstati kao makedonska država ili će se razdvojiti u jednu vrstu makedonsko-albanske konfederacije", kaže Anđelković.

On je istakao da se Republika Srpska nalazi u sličnoj situaciji i da nad njom "stalno visi mač", te da zbog toga i opozicija i vlast moraju da budu mnogo odgovorniji i da ne prihvate ovu vrstu igara.

"Opozicija ima pravo da se bori za dolazak na vlast, ali nema pravo da ruši državu. Isto tako vlast mora biti spremna na dijalog sa opozicijom kako bi se nalazila konstruktivna, a ne destruktivna rešenja", rekao je Anđelković.

Izvor: Srna