latinica  ћирилица
13/09/2017 |  17:28 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Predstavnički dom se zvanično usprotivio izgradnji Pelješkog mosta (VIDEO)

I dok opozicija pokušava da blokira rad Narodne skupštine, Predstavnički dom parlamenta BiH, koji većinu skuplja od tačke do tačke, nakon šest različitih pisama Evropskoj uniji o Pelješkom mostu, usvojio je Deklaraciju, kojom je predviđena i međunarodna arbitraža, ne bude li sa Hrvatskom postignuto rješenje o gradnji mosta.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Najavljena gradnja Pelješkog mosta mjesecima komplikuje bošnjačko-hrvatske odnose u BiH. I jedni, i drugi obraćali su se evropskim zvaničnicima. Bošnjaci - s ciljem da Brisel natjera Hrvatsku da obustavi aktivnosti u vezi s mostom, a Hrvati da upućena pisma ne predstavljaju zvaničan stav BiH. pored SDA potpisnici Deklaracije i zastupnici iz reda Pored SDA, Deklaraciju su podržale SDP, SBB, SDS, Nezavisni blok, DF, A-SDA i BPS.

"Iako se govori da, nakon što je Hrvatska dobila kredit i otpočela sa izgradnjom, nije ništa sporno, mi svi znamo da je to veliki problem i onda treba da šutimo. Јa neću da šutim pa sam napisao pismo", rekao je Šefik DŽaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDA).
 
Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH (HDZ BiH) ističe se sama izgradnja Pelješkog mosta danas pod krinkom zaštite vitalnih interesa koristi u predizborne svrhe.

"Smatram da smo ovih dana iznijeli toliko stvari koji su naštetili ugledu BiH , susjedstvu i u EU", kaže Krišto.

Situacija je zakomplikovana usvajanjem Deklaracije o Pelješkom mostu. Njome se obavezuju Predsjedništvo i SM BiH na donošenje Zakona o moru i pokretanje spora pred međunarodnim, pravosudnim institucijama ako se ne obustave radnje koje umanjaju, ili potpuno ukidaju prava BiH na moru.

Deklaracija, koju su prvobitno potpisali bošnjački poslanici dobila je podršku SDS-a, nakon što su prihvaćeni njihovi zahtjevi Hrvatskoj za korekciju granice kod Kostajnice i revitalizaciju pruge Novi Grad-Knin.

"Pozivamo Hrvatsku i EU da se obezbijede sredstva za most na Savi jer imamo autoput, a nemamo most kod Gradiške. Treća stvar, to je jadransko-jonska magistrala i mi pozivamo Hrvatsku da se u tu magistralu uvrsti trasa preko Popovog polja kako bi oživili taj kraj", istakla je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a.

I u SNSD-u smatraju da je rješavanje graničnih sporova sa Hrvatskom od velike važnosti za građane Srpske posebno Kostajnice. Upravo zbog toga ta pitanja treba posebno tretirati, a ne kao dopuna Deklaraciji, kažu u SNSD-u .

"Smatram da je to trebalo odvojiti od problema Pelješkog mosta i insistirati na tome da institucije BiH insistiraju kod institucija Hrvatske da se ta pitanja nađu na dnevnom redu i da Hrvatska deblokira ta pitanja", naglasio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a.

S obzirom na suprostavljene stavove Bošnjaka i Hrvata, pitanje je hoće li Predsjedništvo i Savjet ministara BiH ispoštovati zahtjeve iz Deklaracije.

U međuvremenu, Hrvatska je dobila 385 miliona evra kredita, što dovoljno govori o ozbiljnoj namjeri da grade Pelješki most.