latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:03 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

U Banjaluci i Novom Gradu obilježavanje Dana nestalih i odbrane zapadnih granica

U Banjaluci će 15. septembra biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 18. septembra u Novom Gradu, Dan odbrane zapadnih granica Republike od hrvatske agresije, najavljeno je iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da Srpska još traga za 1.670 nestalih vojnika i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalazi 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Od januara 2008. od kada je traženje nestalih prešlo u nadležnost Instituta za traženje nestalih BiH, identifikovano je tek 30-ak srpskih žrtava, što za porodice i Srpsku nije zadovoljavajuće.

"Vladine i nevladine organizacije s pravom reaguju na neefikasnost, nezainteresovanost i političku zloupotebu Instituta", rekao je novinarima Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je istakao da će Ministarstvo zajedno sa nevladinim organizacijama reagovati kako bi bila pokrenuta inicijativa da se Institut za nestala lica BiH "probudi iz sna" i vrati u okvire djelovanja, zbog kojeg je i osnovan.

Govoreći o obilježavanju odbrane zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije, Savanović je naveo da je hrvatsko vojno i političko rukovodstvo namjeravalo da srpsko pitanje u BiH riješe kako je bilo riješeno i u Hrvatskoj.

"Vođeni tom logikom, oni su 17, 18. i 19. septembra 1995. godine izveli ofanzivu na zapadne granice Republike Srpske, od Kozarske Dubice, preko Novog Grada i Kostajnice do Gradiške, sa namjerom da dođu do Banjaluke, te da sa /takozvanom/ Armijom BiH protjeraju Srbe iz BiH", rekao je Savanović.

On je naveo da su u tome spriječeni zahvaljujući hrabrim i nadljudskim naporima srpskih boraca, koji su zaustavili hrvatsku ofanzivu i protjerali hrvatske snage, koje su u jednom momentu prešle rijeku Unu i došle na srpsku teritoriju.