latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:14 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Pale: "Dani Duška Trifunovića", Kovačević pobjednik literarnog konkursa

Učeniku devetog razreda Osnovne škole "Sokolac" Đorđu Kovačeviću danas je na Palama, u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića", uručena nagrada za osvojeno prvo mjesto na literarnom konkursu o temi "Znam zašto".
Pale: "Dani Duška Trifunovićša" - Foto: SRNA
Pale: "Dani Duška Trifunovićša"Foto: SRNA

Druga nagrada pripala je Sari Vićentijević iz Belog Potoka u Srbiji, a treća Milici Miždalo iz Belog Potoka.

Kovačević je zahvalio za nagradu, ističući da mu je ona podstrek za rad, budući da već ima objavljenu jednu knjigu.

On je naveo da se knjiga zove "Zagrljaj života" i da je riječ o zbirci pjesama i kratkih priča za djecu koje govore o ljubavi, sreći i ljepoti življenja.

Predsjednik žirija, profesor srpskog jezika Branka Čugalj izjavila je da je na konkurs prispjelo mnogo dječijih radova napisanih na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

"To su radovi učenika osnovnih škola iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore i bilo je veoma teško izabrati najboljeg jer je riječ o različitom uzrastu", rekla je Čugaljeva.

Direktor Kulturnog centra Pale Marko Sikima rekao je Srni da je danas, drugog dana manifestacije, održan Dan dječije poezije pod nazivom "Prvo voće".

"Sa pjesnicima smo posjetili osnovne škole `Pale` i `Srbija` i djeca su bila zadovoljna, a ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovao je i veliki broj građana", naveo je Sikima.

On je istakao da će nastojati da manifestacija svake godine bude obogaćena novim sadržajima, jer je Duško Trifunović to zaslužio.

Svoju poeziju djeci su se predstavili pjesnici Marijana Petronić, Milanko Borovčanin Romsok, Milenko Јevđević, Radmila Knežević i Momčilo Mošo Odalović, a nastupio je bend Dejane Hršum koja je pjevala pjesme čije je tekstove napisao Duško Trifunović.

Književna manifestacija "Dani Duška Trifunovića", posvećena ovom srpskom književniku, pjesniku i televizijskom autoru, otvorena je juče na Palama.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina objavio je prvu knjigu. Napisao je dvadesetak knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

U Novi Sad je izbjegao po izbijanju rata u BiH 1992. godine, gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Izvor: SRNA