latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:20 ⇒ 14/09/2017 | 08:40 | Autor: RTRS

Snimatelji RTRS-a izbačeni iz skupštinske sale; osuda Uređivačkog kolelgijuma i novinara (VIDEO)

Blokadu rada Narodne skupštine Republike Srpske obilježio je napad na predstavnike Radio-televizije Republike Srpske.
Opozicija blokirala parlament - Foto: RTRS
Opozicija blokirala parlamentFoto: RTRS

Kršeći moralne norme, Zakon o RTRS-u i Zakon o Јavnom RTV sistemu BiH, SDS-ov Miladin Stanić onemogućio je rad snimateljima RTRS-a u skupštinskoj sali i zabranio im snimanje sjednice parlamenta. Iako je godinama dio skupštinske ekipe RTRS-a, snimatelj Bojan Trnić, kaže, ovome se nije nadao.

"U toku navedene situacije poslanik Miladin Stanić mi je prišao i rekao da napustim skupštinsku salu u kojoj sam bio na radnom mjestu i da iznesem kamere i opremu, što sam i učinio", ističe Trnić.

Vijest o ovakavom postupku Stanića iznenadila je i njegovog stranačkog šefa Vukotu Govedaricu. Na prvoj konferenciji za medije opozicije istakao je da nije upoznat sa postupkom svog stranačkog kolege.

"Provjeriću o čemu se radi. Čisto sumnjam da bi dospodin Stanić sebi to dozvolio", rekao je Govedarica.

Ipak, na drugoj pres konferenciji Govedarica je branio postupak svog kolege. Nakon razgovora sa Stanićem tvrdi  da iz skupštinske sale niko nije istjeran. Snimatelja je, objašnjava Govedarica, Stanić zamolio da se udalji dok on u skupštinskoj sali obavi privatni razgovor.

"RTRS snima sjednice Narodne skupštine, pauze ne snima koliko znam. Privatne razgovore ne možete snimati, složićemo se. Ta formulacija da je neko izbačen, žao mi je, ali mislim da je u pitanju velika dezinformacija", dodao je Govedarica.

Ovakve postupke Stanića suprotne i zakonima i moralnim normama Govedarica nije osudio. Podsjetimo – ekipa Radio-televizije Republike Srpske u skladu sa zakonom stalno je prisutna u parlamentu tokom zasjedanja. Iako u trajanju pauze slika iz Skupštine ne ide u eter, ona se i dalje snima, ali bez tona. Ovakav skandalozan postupak narodnog poslanika osudio je i Uređivački kolelgijum RTRS-a.

"Poslanik SDS-a Miladin Stanić, koji je istjerao dva kamermana iz sale u kojoj je opozicija blokirala rad Narodne skupštine Republike Srpske, prekršio je, ne samo moralne norme, već i zakonske odredbe iz Zakona o RTRS-u, član 13 stav 7, kojim je propisano da RTRS ima pravo i obavezu da informiše javnost o skupštinskim aktivnostima i u tu svrhu ima pravo da prisustvuje sjednicama Narodne skupštine, kao i član 37 istog Zakona", stoji u saopštenju.

Miladin Stanić, ovakvim postupkom, istakao je Uređivački kolegijum, prekrišio je i član 41 Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH i to onaj koji se odnosi na pristup i emitovanje događaja.

Ovakav postupak prema medijskim radnicima osudio je Klub novinara Banjaluka.

"Udruženje BH novinara izdalo je saopštenje za javnost, zauzeli smo stav da je nedopustivo da opozicija i pozicija i njihovi poslanici u međusobnom obračunu istovremeno napadaju novinare koji samim tim postaju kolateralna šteta", rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Novinari, kažu u udruženju nisu i ne mogu biti dio sukoba dva politička bloka. Zato ih pozivaju na solidarnost.