latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:42 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Sjećanje na poginule borce Mezgraje

U Mezgraji kod Ugljevika danas je služen parastos sedmorici poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu čija su imena uklesana na spomen-obilježju u ovom mjestu.
Ugljevik - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Ugljevik - polaganje vijenacaFoto: SRNA

Počast poginulim borcima odali su, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca, članovi porodica, prijatelji, rodbina, saborci, predstavnici opštine Ugljevik i opštinske Boračke organizacije.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je mještanima Mezgraje za doprinos u odbrani ovog kraja i Republike Srpske.

- Svake godine se okupljamo kod Spomen-obilježja da bismo se pomolili za spas duša onih koji su dali svoje živote da bi srpski narod opstao na ovim prostorima. Ovdje smo da ih se prisjetimo i da iskažemo poštovanje njihovim potomcima, porodicama - rekao je Perić novinarima.

Na današnji dan navršile su se 23 godine od kada su pripadnici takozvane Armije BiH upali u ovu mjesnu zajednicu, ali su se mještani odbranili.

Mještanin Mitar Nešković rekao je da su tog kobnog dana počinjeni zločini jer su ubijena tri civila na kućnom pragu.

- Mezgraja gravitira sa Federacijom BiH, sve vrijeme rata mještani su bili na prvoj borbenoj liniji, branili su svoje selo - rekao je Nešković.

Prije služenja parastosa, Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi "Perika Nešković" iz Mezgraje organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 36 boca dragocjene tečnosti.

Izvor: SRNA