latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:23 ⇒ 08:35 | Autor: RTRS

Pale- Dani Kinoteke Republike Srpske

U Kulturnom centru Pale počinje manifestacija Dani Kinoteke Republike Srpske, kojom će biti obilježeno 25 godina od osnivanja filmskog arhiva Republike Srpske.
Dani kinoteke Republike Srpske (foto:trebevic.net) -
Dani kinoteke Republike Srpske (foto:trebevic.net)

- Biće to prilika da se još jednom podsjetimo na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima i Srna film, prvo filmsko preduzeće Republike Srpske, osnovano početkom jula 1992. godine. Istovremeno, osnivanjem Srna filma, snimaju se i prvi dokumentarni filmovi, te započinje formiranje filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske - istakao je direktor Kinoteke Milovan Pandurević.

Prema njegovim riječima, poseban program posvećen je sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora Srna filma, a biće održan sutra u 19.00 časova.

U okviru zvaničnog programa biće prikazan prvi dokumentarni film "Ljeto sam proveo", snimljen u produkciji Srna filma 1992. godine, koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana.

Biće prikazani i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda "Nebeska berba" /1991/ i "Djevojčica iz prošlog vijeka" /1986/, oba u produkciji sarajevskog Foruma i tadašnje TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film "Ljeto sam proveo..." Zorana Maslića i Miodraga Tarane ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske, nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada sa 40. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji film u video selekciji iz 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Za sutra u 20.00 časova planirana je retrospektiva dokumentarnih filmova Srna filma, a biće prikazani dokumentarci "Moj Milane" /1995/ Duška Anđića, "Suvenir" /1998/ Milovana Pandurevića, "Bukvar bukvica" /2001/ Milenka Јovanovića, "Povratak južnim planinama" /1997/ Slavka Milanovića i "Život" /2000/ Dragana Elčića.

Trodnevni program završava se u subotu projekcijom filma Srđe Penezića "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi.

U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Јoković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Јakovljević i drugi. Film je snimljen 2016. godine u produkciji Logos filma; svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u Sava centru u novembru prošle godine.

Projekciji filma u Palama, u okviru manifestacije Dani Kinoteke Republike Srpske, koja će ujedno biti i premijerno prikazivanje filma u Srpskoj, prisustvovaće i dio autorske ekipe scenarista i reditelj Srđa Penezić, nosilac glavne uloge Slavko Štimac i producent filma Vesna Golubović.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: SRNA