latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:30 ⇒ 08:30 | Autor: RTRS

Preko Grčke do stabilnog snabdijevanja gasom?

U EU raste potrošnja gasa, pa je Evropski parlament juče izglasao nove obavezujuće mjere kako bi osigurali snabdijevanje u slučaju gasnih kriza. Nove direktive zahtijevaju veću prekograničnu ispomoć među zemljama članicama. Upravo od gasnih projekata koje razvija i Srbija, očekuje se jačanje saradnje i među balkanskim zemljama. Grčka poziva Srbiju da se uključi i u izgradnju terminala za tečni prirodni gas u Egejskom moru.
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Grčka planira da u luci Aleksandropolis izgradi terminal za tečni prirodni gas, takozvani LNG terminal, kapaciteta 6,1 milijardu kubika gasa godišnje. Za tu investiciju, partnere traži u privatnim kompanijama, a po 20 posto udjela nudi i Bugarskoj i Srbiji.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da taj projekat djeluje interesantno sa stanovišta gasnog snabdijevanja i sigurnosti.

Međutim, dodaje ministar, te podatke treba dobro pogledati, vidjeti da li ta investicija ima smisla i na kraju donijeti odluku.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da je snabdijevanje Srbije iz više pravaca i od više dobavljača svakako korisno.

"Ukoliko se ugovori i snabdjevač, onda vrijedi graditi i terminal", smatra Vuletić.

Terminal bi koristio ako se ima u vidu da Srbija i Bugarska već razvijaju projekat gasovoda od Niša do Sofije, a Bugarska  grade dalje gasovod do Grčke.

Rumunija ima velike domaće rezerve, pa Srbija razmatra i gasno povezivanje Mokrin–Arad.

Ministar Antić navodi da sa srpske strane treba da se uradi jedna veoma kratka dionica od samo sedam kilometara gasovoda.

"Јa ću 28. biti u Bukureštu. To će biti prilika da razgovaramo sa Rumunima, ali i da nastavimo razgovore sa Evropskom komisijom za podršku", najavljuje Antić.

Evropska unija pooštrava mjere za sigurnost snabdijevanja gasom svojih članica.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Јirži Busek navodi da EU ima pravno obavezujući mehanizam solidarnosti u slučaju ozbiljnih problema sa isporukom gasa.

"Imamo i liste zaštićenih kupaca, isporučioca gasa i zaštićenih primaoca. Imamo krizne planove, a Parlament uvodi i 'Koridore hitnih zaliha' i obaveznu regionalnu saradnju", dodaje Busek.

Evropska unija dvije trećine potrošnje prirodnog gasa pokriva uvozom od čega je jedna trećina ruski gas, a ostatak stiže najviše iz Norveške, Alžira i Katara.

Gas se doprema gasovodima i brodovima preko LNG terminala.

Izvor: RTS