latinica  ћирилица
14/09/2017 |  09:07 ⇒ 09:07 | Autor: RTRS

Panika u SAD, izdata direktiva: Uklonite Kasperski

Administracija predsejdnika SAD Donalda Trampa naložila je vladinim agencijama u SAD da uklone proizvode Laboratorije Kasperski iz svojih informacionih sistema.
Binarni kod (ilustracija) -
Binarni kod (ilustracija)

Trampova administracija je zabrinuta da je ta kompanija za sajber bezbjednost, čije je sjedište u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD izdalo je direktivu agencijama u kojoj im je naredilo da identifikuju proizvode Kasperskog u svojim informacionim sistemima u roku od 30 dana, naprave planove za uklanjanje i prekid upotrebe proizvoda u roku od 60 dana, a da u roku od 90 dana počnu i da realizuju te planove za odustajanje od upotrebe tih proizvoda, prenosi Rojters.

"Ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih zvaničnika Kasperskog i ruske obavještajne i drugih vladinih agencija, kao i zbog normi prema ruskom zakonu koje omogućavaju ruskim obavještajnim agencijama da traže ili prinudno iznude pomoć od Kasperskog i da presreću komunikacije koje protiču kroz ruske mreže", navodi to ministarstvo.

Iz Kasperskog nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Ta kompanija je u više navrata negirala da ima veze sa bilo kojom vladom i da ne bi pomogla vladi u sajber špijunaži.

Izvor: Tanjug