latinica  ћирилица
14/09/2017 |  09:18 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Ćeranić za RTRS: Pojedini žele intervenciju SIPE na teritoriji Srpske (VIDEO)

Pokušaj zaustavljanja rada Narodne skupštine Republike Srpske je definitivno uvod u "makedonski scenario" i politički debakl opozicije koja nasiljem nije uspjela u svojim namjerama, jer je Srpska tvrd orah, nepokorna i tako će i ostati izjavio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci gostujući u našem Јutarnjem dnevniku.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je istakao da pojedini žele intervenciju SIPE na teritoriji Republike Srpske

- Možemo se sjetiti protesta 14. maja u Banjaluci. Samo što kod nas nisu faktor albanske partije, ali jeste Bakir Izetbegović i njegova stranka SDA i to jeste ključ. Ćamil Duraković je ispred svoje organizacije "Odgovor" najavio da će doći do sukoba srpskih partija i poslanika i tražio je intervenciju SIPE. Žele intervenciju inistitucija BiH, prvenstveno SIPE uz potpuno ignorisanje institucija Republike Srpske, prvenstveno MUP-a Srpske - naglasio je Ćeranić.

Ćeranić je komentarisao i saopštenje SNSD-a povodom jučerašnjih događaja u Parlamentu Srpske.

- Čim se proziva Brajan Hojt Јi, koji je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i koji posljednjih mjeseci boravi u Skoplju. On ima štab u američkoj ambasadi u Skoplju i onda je jasno na koju se ambasadu u Sarajevu misli. Brajan Hojt Јi vuče poteze i on sada vrši određene rokade u OHR-u i OEBS-u. Dovodi agilnije diplomate, dobre operativce, a sve u smislu vršenja novih pritisaka na Banjaluku, ali i na Beograd - istakao je Ćeranić.

 On dodaje da se sada problem u Makedoniji, Srbiji i BiH svodi se na to da se želi spriječiti prodor ruskog i kineskog kapitala.

- U Makedoniji plate nisu bile male, narod je imao dobar standard upravo zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima koje je uložila kineska vlada, a uticale su i najeve gradnje ruskih gasovoda i naftovoda. Dakle žele spriječiti uticaj tog kapitala. Vidimo da Srbija ne odustaje od razgovora sa velikim kineskim kompanijama u upravo je predsjednik Vučić najavio dolazak i nedavno primio jednog vrlo važnog kineskog državnog zvaničnika. Isto se dešava i sa Republikom Srpskom, gdje se pokušava spriječiti prodor kineskog i ruskog kapitala i i njohov uticaj koji bi donio preporod i Srpskoj i Srbiji - naglasio je Ćeranić.