latinica  ћирилица
14/09/2017 |  10:25 | Autor: RTRS

Kongres traži od Trampa da se izjasni protiv rasizma

Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsjednika Donalda Trampa traži da se izjasni protiv grupa koje šire mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost bjelaca.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju u srijedu, dan poslije Senata. Mjera će biti proslijeđena Trampu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Portparolka Bijele kuće saopštila je da će Tramp "apsolutno" potpisati rezoluciju koju je podnio demokratski senator Mark Vorner sa kolegama iz obje stranke - demokratama Timom Kejnom i Ričardom Blumentalom, te republikancima Korijem Gardnerom, DŽonijem Ajsaksonom i Lizom Murkovski, prenosi Glas Amerike.

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina bjelačkih nacionalista, zagovornika superiornosti bjelaca, pripadnika Kju kluks klana i neonacista" u Šarlotsvilu 11. avgusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uletio među ucesnike kontrademonstracija, usmrtio Heder Hejer i povrijedio 19 osoba. Poginula si i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je ubistvo Heder Hejer osudio „kao domaći teroristički napad”. U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje „bjelački nacionalizam, zagovaranje superiornosti bjelaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa americkim principima”.

Trampova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rješavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva djela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spriječi dalje nasilje.

Tramp je prvobitno za nasilje u Šarlotsvilu okrivio „mnoge strane”, da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti bjelaca i pripadnike „Kju kluks klana”. Poslije toga je ponovo okrivio „obje strane”.

Izvor: Tanjug