latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:19 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Krivična prijava protiv Keleminca zbog paljenja Novosti

Protiv lidera Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca podnesena je krivična prijava zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj nacionalnoj manjini, poslije dva slučaja paljenja nedjeljnika Novosti ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u centru Zagreba.

MUP Hrvatske je saopštio da je policija podnijela krivičnu prijavu državnom tužilaštvu nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom "ponašanju i činjenju" stiču "sva bitna obilježja krivičnog djela javnog podsticanja na mržnju i nasilje, iz člana 325. Krivičnog zakona, usmjerenog prema određenoj grupi u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini".

Nakon drugog slučaja paljenja Novosti, 12. septembra, policija je izvijestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca koji je ispred sjedišta SNV zapalio Novosti i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Na protestu koji je u utorak okupio desetak članova desničarske, vanparlamentarne A-HSP, Keleminec je optužio Novosti da šire mržnju, a njihove naslovnice poput "Lepa naša lepo gori" i "Žarimo i palimo" nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podnio krivičnu prijavu državnom tužilaštvu protiv SNV-a zbog podsticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

On tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine da finansira Novosti sa 3,2 miliona kuna godišnje, jer to nisu Novosti srpske manjine, nego "feralovaca" (ugašeni nedjeljnik Feral tribune) koji su uvijek bili protiv Hrvatske.

Izvor: RTS