latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:45 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Vlada Srpske o problemima uknjižbe perspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH

Vlada Republike Srpske utvrdila je, na današnjoj sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima.
Sjednica Vlade RS (foto:vladars.net) -
Sjednica Vlade RS (foto:vladars.net)

Prihvaćena je i Informacija o održanom  Forumu  u Tuzli na temu „Analiza funkcionalnosti aerodroma i problema uknjižbe perspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH". Ministarstvo saobraćaja i veza i „Aerodromi Republike Srpske"  zaduženi su da podnesu zahtjev Predsjedništvu BiH da se dio nekretnina koje su u faktičkoj vlasti Aerodroma Banjaluka, proglasi kao neperspektivna vojna imovina, a nakon toga će nadležni organi provesti postupak u skladu sa važećim propisima, kako bi se ove nekretnine uknjižile kao vlasništvo „Aerodroma Republike Srpske". Ministarstvo saobraćaja i veza i „Aerodrome Republike Srpske" zadužuju se i da pokrenu proceduru za uknjižbu nekretnina potrebnih za odvijanje djelatnosti aerodroma u Banja Luci u korist preduzeća „Aerodromi Republike Srpske".

Vlada Republike Srpske zadužuje sve odgovorne iz Republike Srpske da pitanje perspektivne i druge vojne imovine rješavaju isključivo primjenom člana 72. stav 2. Zakona o odbrani BiH, a da se pitanje neperspektivne vojne imovine na osnovu Zakona o kriterijumima o raspodjeli ove imovine, reguliše  posebnim Sporazumom između Savjeta ministara BiH i vlada oba entiteta.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o aktivnostima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica na implementaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja. Vrijednost projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja na području Republike Srpske je oko 29,2 miliona eura, od čega su 18,1 milion evra kreditna sredstva. Projektom je, od ukupno 624 stambene jedinica, na teritoriji  Srpske predviđena je izgradnja 494 stana i 130 jedinica za smještaj u domove penzionera i gerijatrijske ustanove.

Vlada Republike Srpske je prihvatila Informaciju o potrebi finansijske pomoći Fudbalskom klubu „Borac" Banja Luka u iznosu od 100.000 maraka iz budžetske rezerve.

Donesena je i Odluka o davanju saglasnosti za privatizaciju 44 stana izgrađenih i nabavljenih sredstvima Vlade Republike Srpske u gradu Banja Luka i opštinama Stanari, Višegrad i Nevesinje.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca kojom se pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima zabranjuje da vrše promet trupaca, osim trupaca crnog bora, izvan teritorije Republike Srpske.