latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

PU Banjaluka: Manje krivičnih djela za 18,4 odsto

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka u avgustu je izvršeno 178 krivičih djela, što je 18,4 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je evidentirano 218 krivičnih djela, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

"Povećan je broj evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 47,4 odsto, zahvaljujući aktivnostima policijskih službenika usmjerenih na sprečavanju i sankcionisanju prosjačenja", rekao je načelnik PU Banjaluka Željko Spasojević.

On je naveo i da su smanjeni prekršaji sa elementima nasilja, a broj saobraćajnih nezgoda je manji za 4,9 odsto.

Spasojević je ocijenio zadovoljavajućim stanje bezbjednosti u avgustu na području koje pokriva ova uprava jer u avgustu nije bilo evidentiranih teških krivičnih djela, dok su rasvijetljena krivična djela i događaji koji su bili od značajnijeg interesa za javnost.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković je naveo da je u avgustu po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 57 krivičnih djela, odnosno 60 odsto, a ukupno je rasvijetljeno 79,2 odsto svih evidentiranih krivičnih djela.

On je rekao da su u posmatranom periodu prijavljena 92 krivična djela protiv imovine ili 31,3 odsto manje u odnosu na uporedni period, od čega je rasvijetljeno 61,9 odsto.

"Evidentirana su 34 krivična djela krađe, što je 39,3 odsto manje u odnosu na avgust prošle godine, 25 krivičnih djela teške krađe, odnosno za 34,2 odsto manje, a evidentirano je i jedno krivično djelo razbojništva koje je rasvijetljeno", istakao je Novković.

On je naveo da je zaprimljeno 13 prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela i sva su rasvijetljena, dodavši da nema evidentiranih ubistava.

Novković je rekao da su u avgustu evidentirana dva krivična djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila, što je 50 odsto manje u odnosu na isti mjesec lani, kada ih je bilo četiri.

"Iz oblasti krivičnih djela privrednog kriminaliteta u posmatranom periodu, aktivnostima policijskih službenika otkriveno je 18 krivičnih djela, a evidentirana su i tri krivična djela i sedam prekršaja u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, a 27 lica je lišeno slobode", naglasio je Novković.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je naveo da je na području Policijske uprave Banjaluka u avgustu evidentirano ukupno 115 narušavanja javnog reda i mira, što je za 47,4 odsto više nego u avgustu prošle godine, od čega 142 prekršaja koji su sankcionisani podnošenjem 52 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 61 prekršajnog naloga.

"Prekršaje je počinilo 136 lica, među kojima je 37 povratnika i tri maloljetnika. Evidentirano je jedno narušavanje javnog reda i mira sa pet ili više lica", istakao je Stakić.

On je rekao da je u posmatranom periodu evidentirano 328 saobraćajnih nezgoda, odnosno 4,9 odsto manje u odnosu na avgust lani.

"U saobraćajnim nezgodama su poginula četiri lica, dok su lani u avgustu poginula dva lica, osam lica je teško povrijeđeno ili za 46,6 odsto manje. Lakše su povrijeđena 94 lica što je za 3,3 odsto više", istakao je Stakić.

Stakić je podsjetio da je u toku akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju" te istakao da je u dosadašnjem periodu u osnovnim školama na području Policijske uprave Banjaluka realizovano 70 predavanja o temi bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju.

On je naveo i da je obavljena kontrola 36 autobusa, te da su četiri autobusa upućena na tehnički pregled.

Izvor: SRNA