latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:31 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Odjeljenje dječije hematoonkologije UKC Srpske dobilo evropski sertifikat (VIDEO)

Odjeljenja hematoonkologije sa Centrom za hemofiliju Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske dobilo je sertifikat evropske organizacije za hemofiliju. Ovo je prvi ovakav sertifikat u BiH, a u regionu ga imaju Beograd, Novi Sad, Zagreb i Split.
Dječija hematoonkologija - Foto: SRNA
Dječija hematoonkologijaFoto: SRNA

U Republici Srpskoj registrovano je 78 pacijenata oboljelih od težih oblika hemofilije, od kojih je više od 50 odsto već u odrasloj dobi. Riječ je o bolesti koja se javlja isključivo kod muškaraca, a manifestuje se teškim i nekada po život opasnim krvarenjem. Veoma je važno na vrijeme uspostaviti dijagnozu i bolest adekvatno liječiti.

Trogodišnji Vanja Јošić boluje od ove bolesti. Njegova majka Maja kaže da je dobro što u Banjaluci postoji centar u kojem mogu potražiti pomoć kad god im je potrebna.

- Vanji je postavljena dijagnoza sa devet mjeseci. On prima prima profilaksu dva puta sedmično, navikao je već - kaže Јošićeva.

Proces sertifikacije trajao je šest mjeseci, a zahtijevao je dostavljanje preciznog broja pacijenata, preciznih dijagnoza i stepena težine njihovog oboljenja.

- Bilo je važno dostaviti podatke o tehničkoj opremljenosti našeg centra i laboratorija, podatke o kadrovskoj opremljenosti, odnosno o tome da li imamo dovoljno specijalizovanih hematologa - kaže šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Јelica Predojević Samardžić.

Zamjenik generalnog direktora UKC-a Nenad Stevandić rekao je da hematoonkologija, kao odjeljenje za najteže dječije pacijente, ima veoma uspješne rezultate i u drugim liječenjima.

Za oboljele od hemofilije veoma je važno da u svakom trenutku mogu dobiti adekvatnu medicinsku njegu, što će im u centru za hemofiliju UKC Republike Srpske biti omogućeno.