latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:03 | Autor: RTRS

Došli iz Јužnoafričke Republike da se vjenčaju na Oplencu

U crkvi na Oplencu na vječnu ljubav zavjetovali su se, kao decenijama što čine svi Dimitrijevići, južnoafrički industrijalac Karlo i Marijet.
Karlo i Marijet Dimitrijević (Foto:Tanjug,Glas zapadne Srbije) -
Karlo i Marijet Dimitrijević (Foto:Tanjug,Glas zapadne Srbije)

Karlo je Srbin, njegovi potiču iz Orašca, a Marijet je pripadnica Bura, potomaka Holanđana, prvih kolonista u današnjoj Јužnoafričkoj Republici.

"Uvijek sam želio da se vjenčam u Srbiji", kaže Karlo i dodaje da mu je "velika želja" da njegova supruga uzme srpsko državljanstvo.

Za njega bi to, kako objašnjava, predstavljalo poštovanje njegove kulture i nacije, a vidi to i kao - dug prema pokojnom ocu.

Njegova sad već supruga Marijet priznaje da je iz ljubavi prema Karlu pristala da se vjenča u Srbiji i pređe u pravoslavnu vjeru.

"Želim da nastavim porodičnu tradiciju Dimitrijevića, naravno da sam prihvatila muževljevo prezime“, priča Marijet.

Tradicija i običaji bili su jači su od afričkog sunca, pa su svi običaji poštovani do najsitnijih detalja.

Ljubav prema postojbini je, tvrdi Karlo, u njegovoj krvi, a on je krenuo stopama svoga oca. Nažalost, njega više nema, ali je emocije prema domovini sačuvala njegova majka DŽenifer.

Dimitrijevići će ljubav prema Srbiji prenijeti i na buduće naraštaje, jer koreni se ne smiju zaboraviti.

"Razgovarao sam sa pokojnim ocem Negovanom u crkvi u Africi o Prvom srpskom ustanku, o porodici, i on mi je sve rekao o našem porijeklu. Mjesto odakle potičem je ustanički Orašac i ja se time ponosim", tvrdi Karlo.

Upravo će Orašac, tvrde Dimitrijevići, biti mjesto u kome će oni provesti ostatak života, pišu "Novosti".