latinica  ћирилица
17/09/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

Imuni sistem će u budućnosti sam ubijati ćelije raka

Naučnici su otkrili novu vrstu terapije koja omogućava da tijelo uništi sve kancerogene ćelije, a da pritom organizam ostane neoštećen.

Terapija koja alarmira imuni sistem organizma i šalje mu signal da je potrebno da sam uništi sve ćelije raka u tijelu, predstavlja novi način za liječenje najtežih bolesti. Naučnici su otkrili novu vrstu terapije koja omogućava da tijelo uništi sve kancerogene ćelije, a da pritom organizam ostane neoštećen.

Zasada je ovaj lijek provjeren samo u unutrašnjosti laboratorija, u kojima su korišćene ćelije ljudskog organizma. Pošto se pokazao kao efikasan, planirano je da se za pet godina, kada se provjere završe, konačno nađe na tržištu.

- Nova terapija je bolji način liječenja, koji istovremeno osnažuje imuni sistem organizma - rekao je doktor DŽastin Alford sa Batson instituta u Glazgovu.

- Nova terapija uništava tumor programiranom ćelijskom smrću, koja se inače prirodno dešava u organizmu. To znači da tijelo ne primjećuje da se bilo šta čudno dešava, dok istovremeno sam ubija ćelije raka.

Iako su otkrivene mnoge terapije koje uništavaju kancerogene ćelije, računajući i hemoterapiju, pokazalo se da nijedna od njih ne završava posao do kraja. To znači da se bolest uvijek iznova vraća i istovremeno postaje sve teža za liječenje, jer kancerogene ćelije postaju otporne na terapije. Hemoterapija predstavlja naporan tretman sa mnogim neželjenim efektima kao što su gubitak kose, umor i iscrpljenost. Uprkos tome što je najčešće korišćena, najčešće ne omogućava potpuno izlečenje.

Izvor: Novosti