latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:58 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske"(VIDEO)

U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe", u Muzeju Hercegovine održano je predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske". Predavanje je dio kampanje "Heroji Republike Srpske" i projekta "Kultura sjećanja-svjedok istine“.
Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske" - Foto: RTRS
Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske"Foto: RTRS

Šta je Republike Srpska, koji su događaji doveli do njenog nastanka, kakav je odnos vojne i civilne vlasti, kakve su rezulatate dale određene akcije vojske RS, koje su prelomne tačke rata - bile su neke od tema predavanja. Dat je kratak osvrt i na međunarodni kontekst nastanka Srpske i našu odgovornost prema njoj.

"Smatramo da je Republika Srpska odgovor na na to da se nikad više ne dogodi genocid kakav se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. I da je to impuls za nastanak Republike Srpske. Ona šalje poruku da ne smije Srbin da se okrene protiv Srbina kao štos e dogodilo Drugom svjetskom ratu", istakao je istoričar Predrag Lozo.

Istoričar Dragoslav Ilić je istakao da Republika Srpska nije nastala kao rezultat digotrajnih političkih projekata i misli, niti pozivana na predjugoslovenske uzore, već je to, kako je rekao, neka vrsta odbrambenog refleksa.

U okviru kampanje planirane su i projekcije dokumentarnih filmnova iz odbrambeno-otadžbinskog rata: "Mjesto zločina", "Bitka za odbranu Hercegovine" i "Spomenko na vječnoj straži". O aktivnostima očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno otadžbinskog rata, nakon Trebinja, biće nastavljeno u Bijeljini, Doboju, Banjaluci i Prijedoru.

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasleđe", naglasio je da moramo njegovati kulturu sjećanja  na naše heroje i otadžbinski rat iz koga je i nastala Republika Srpska i da o tome pričamo i prenosimo našoj djeci i budućim generacijama.

Osim Grada Trebinja, kamapanju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.