latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:19 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Godišnji forum Srpske i Srbije - u fokusu regulatorna standardizacija (VIDEO)

U Beogradu je održan godišnji forum lidera Republike Srpske i Srbije koji su otvorile premijerke Srpske i Srbije, Željka Cvijanović i Ana Brnabić.
Poslovni forum - Foto: SRNA
Poslovni forumFoto: SRNA

Sa gradonačlenicima, predsjednicima opština i privrednicima, razgovarano je o tome šta dvije vlade mogu da učine za bolje poslovanje privrede. Zaključeno je da, za početak, treba uvesti jednake standarde i mijenjati zakonska rješenja da bi ispratili potrebe poslovne zajednice.

Regulatorna standardizacija i kreiranje biznis frendli okruženja bili su u centru pažnje godišnjeg foruma. Premijeka Srpske rekla ja da je do sada zajednički rađeno na parcijalnim projektima i da je vrijeme za sistemska rješenja. "Nešto preuzimamo mi od Srbije a nešto Srbija od nas", rekla je Cvijanovićeva, dok je premijerka Srbije dodala da "nešto učimo zajedno, poput uvođenja elektronskih građevinskih dozvola koje su preuzete iz Makedonije". Brnabićeva je rekla da je most Bratunac - Ljubovija primjer koliko dobro možemo da radimo zajedno. Za 10. novembar najavila je zajedničku sjednicu vlada i pozvala privrednike da već danas dogovaraju projekte koji bi mogli biti razmatrani na sjednici.

Јedan regulatorni okvir za privrednike s obje strane Drine, prvi je uslov da bi i jedni i drugi mogli uspješno da investiraju. Premijerka Srpske kaže da će uslijediti svako moguće usaglašavanje Republike Srpske i Srbije. Ocijenila je da ima mnogo neiskorišćenih resursa i u Srbiji i Srpskoj, ali da su obje strane još zarobljenici nekih starih navika u poslovanju i da im predstoji velika bitka s administracijom.

- Srbija može ponekad da pogleda na dobre stvari u Srpskoj, pošto i u Srpskoj ima toga šta da se vidi, jer je u nekim stvarima napravila određene pomake - rekla je Cvijanovićeva.

Za Vladu Srbije jedan od prioriteta je regionalna saradnja u okviru koje posebne veze i bliskost ima sa Republikom Srpskom, rekla je Brnabićeva. Veze, kaže treba uspostavljati kroz infrastrukturu, koja ne znači samo povezivanje već i privredni rast i ekonomsko povezivanje.

Predsjednice dvije vlade navele su da će biti urađeno još mnogo toga da se, kako su rekle, pokaže ispruženija ruka poslovnoj zajednici i inicijativi.

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana 10. novembra.