latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:43 | Autor: RTRS

Kozarev: Stati na put zastrašivanju Srba na Kosovu

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev upoznao je države članice OEBS-a o najnovijim slučajevima zastrašivanja srpskog naroda na Kosmetu i zatražio snažnije angažovanje međunarodne zajednice da bi se takvoj praksi stalo na put.
Dušan Kozarev (foto: www.mc.rs) -
Dušan Kozarev (foto: www.mc.rs)

Govoreći u Varšavi na implementacionom sastanku OEBS-a "Ljudske dimenzije", Kozarev je rekao da Priština nije odgovorna i zrela da bi mogla aplicirati za članstvo u Unesko.

On je istakao da na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, takozvnao Kosovo ne treba biti primljeno u ovu organizaciju zbog pokazane političke instrumentalizacije kosovske policije.

Govoreći o zastrašivanju Srba na Kosmetu, Kozarev je naveo slučaj srpskog starca Bogdana Mitrovića, uhapšenog na osnovu iskonstruisane optužnice za navodne ratne zločine, a zapravo ga tereti nekadašnji prvi komšija Albanac, koji mu je prvo spalio i porušio kuće, a zatim mu uzurpirao zemlju.

On je ocijenio da se ovim činom pravosuđe na Kosovu i Metohiji priključilo kampanji zastrašivanja srpskog naroda.

"Sve ukazuje da je reč o razrađenom modelu za ugrožavanje ličnih i kolektivnih prava Srba na Kosmetu, po kome su optužnice za navodne ratne zločine instrument opstrukcije slobode kretanja i povratka izbeglih i raseljenih lica, a institucionalna podrška uzurpatorima srpske imovine", naveo je Kozarev.

On je na skupu iznio i slučaj nedavnog privođenja radnika Crvenog krsta Srbije na Kosovu i Metohiji i pljenidbe dokumenata o socijalno-ugroženim porodicama, upozorivši da je time izvršena besramna zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe.

Posebno zabrinjavajuća je bila predizborna retorika albanskih političara koja je često sadržala otvorene prijetnje prema srpskoj zajednici i njenim interesima na Kosovu i Metohiji, naveo je Kozarev, istakavši da stoga i ne čudi što je od prethodnog skupa "Ljudske dimenzije" bilo više od 80 etnički motivisanih napada.

Kozarev je na skupu iznio i argumente protiv članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim institucijama i organizacijama poput Interpola i Uneska.

Izvor: SRNA