latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:23 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Vučić nije siguran da Kosovo ima dovoljno glasova za Unesko

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom izjave potpredsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija da Priština ima dovoljno glasova za ulazak u Unesko, rekao da se ne bi sa takvom lakoćom kladio na tih 15 do 20 zemalja kako to danas čini Pacoli.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Vučić je, u izjavi novinarima u Njujorku, ukazao da su srpske vlasti već analizirale sve susrete Pacolija, a na nekoliko sastanaka su bili i prisutni.

"Mi i Amerikanci se po tome ne slažemo. Oni su priznali nezavisnost Kosova, oni im pomažu u prikupljanju glasova za ulazak u Unesko. Imamo suprotan stav o tome, ali su Amerikanci važni partner Srbiji. Bez Amerikanaca nema rješenja o kakvom god rješenju govorili u savremenom svetu", rekao je Vučić.

On je dodao da će se srpske vlasti boriti za svoju zemlju, a da li će uspeti ostaje da se vidi, prenose beogradski mediji.

Vučić je naglasio da će biti mnogo teško jer "oni imaju kao kosponzore mnoge od najmoćnijih zemalja sveta".

"Nisu to mišići Albanaca sa Kosova, već Amerikanaca, Engleza i mnogih drugih. Mi ćemo se sa onoliko snage koliko imamo, volje i pravde koliko nosimo u sebi, boriti za svoju zemlju i pokušati da sačuvamo naš narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

On je istakao i da je riječ o crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve i da je gotovo cjelokupna kulturna baština na Kosmetu srpska, te da ne mogu da je sačuvaju oni koji su je uništavali, rušili i palili.

Vučić očekuje otvoren, realan, racionalan i pametan pristup u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji Srbiju i srpsko društvo vodi u budućnost, a ne u sukobe.

On je naveo da se ne smije živjeti isključivo u mitskoj prošlosti, kao što se ne smije odreći onoga što i dalje pripada Srbiji.

"Dijalog je uveliko počeo u Srbiji. Mnogi se već izjašnjavaju o pitanju Kosova i Metohije, brojni politički akteri, institucije. Crkva je izašla više puta sa stavovima. Naš posao je da to sada više institucionalizujemo, da te rasprave i dijalog kroz koncentrisane krugove provedemo na ozbiljan način", naveo je Vučić.

On je dodao da će svoj stav iznijeti na kraju, kada bude saslušao sve učesnike.

Dačić: Laž je da samoproglašeno Kosovo ima dovoljno glasova za članstvo u Unesku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je velika laž tvrdnja potpredsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku.

Dačić podsjeća da su prije dvije godine Pacoli i Hašim Tači na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, misleći da se parama sve može riješiti, pokušavali da ostvare članstvo samoproglašenog Kosova u toj organizaciji, po hodnicima.

"Kao što su izgubili tada, izgubiće i sljedeći put kada se budu kandidovali", poručio je Dačić.

On je naveo da se u ovom slučaju radi o principima, o kršenju međunarodnog prava.

"Veliki broj naših prijatelja, ne samo da nije promijenio poziciju u suprotnom smjeru, nego su mnoge zemlje promijenile poziciju u pozitivnom smeru po Srbiju", istakao je Dačić.

On je dodao da to znači da će one zemlje, koje su bile uzdržane sada glasati protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je objasnio da je procedura takva da će sredinom oktobra biti održan Izvršni savjet Uneska i dotle bi samoproglašeno Kosovo moralo da se prijavi za kandidaturu, dok je Generalna konferencija Uneska u novembru, a sljedeća za dvije godine.

"Za sada nema nagoveštaja da će se prijaviti, mislim da postoji strah da će izgubiti. Јa im ne preporučujem da se kandiduju", istakao je Dačić.

Govoreći o članstvu samoproglašenog Kosova u Interpolu, ministar je naveo da SAD i zapadni sponzori utiču na Kosovo da povuče kandidaturu, jer se na istom dnevnom redu nalazi i prijem Palestine.

"Sada je zbog Izraela tendencija da se sve te tačke odlože za neku sledeću konferenciju. Na ovoj konferenciji u Pekingu, nema šanse da Kosovo ima dovoljan broj glasova da postane član Interpola", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je dodao da su sve izjave Pacolija velike laži, propagandni filmovi, kojima žele da pokažu kako se situacija za ovih nekoliko dana, od dolaska Pacolija u Njujork, drastično promijenila.

"Sve je to laž, a Srbija je ojačala svoju poziciju i uskoro ćete vidjeti šta to konkretno znači", izjavio je Dačić u Njujorku.

Izvor: SRNA