latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:56 | Autor: RTRS

Berić: UKC nastoji sprovoditi procedure koje su aktuelne u svijetu

Anesteziolog u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci Predrag Berić rekao je da ovaj centar nastoji sprovoditi procedure koje su aktuelne u svijetu u oblasti anesteziologije i intenzivne medicine čemu doprinosi i uspješna saradnja sa eminetnim stručnjacima iz regiona i svijeta.
UKC Banjaluka - Foto: RTRS
UKC BanjalukaFoto: RTRS

On je u pauzi Drugog kongresa anestezije i intenzivne medicine sa međunarodnim učešćem - "Hipnos 2017" novinarima u Banjaluci rekao da je epiduralna anestezija uveliko zaživjela u UKC-u i postala rutinska procedura, koja se sprovodi na zahtjev porodilje.

"Kongres je prilika da se istakne i shvati značaj anestezije i intenzivne medicine, kao i da se razmijene iskustva i usvoje nove procedure", dodao je Berić.

Prema njegovim riječima, kongres je okupio 200 učesnika i 60 predavača iz država bivše Јugoslavije i najpoznatijih svjetskih zdravstvenih ustanova kao što je Klinika Mejo i univerziteti Stenford i Јejl.

Upravnik Klinike za anesteziju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Miomir Јović ocijenio je da je kongres veoma važan za afirmaciju i razvoj anesteziologije kao nauke i anesteziologa, da bi se stvorili uslovi za bezbjedniji rad.

On tvrdi da bi stanje kada je riječ o anesteziologiji u UKC-u Srpske trebalo biti bolje.

Anesteziolog za porodiljstvo iz Njujorka Ivan Veličković rekao je da su kolege iz SAD, koje već više od godinu dana sarađuju sa UKC-om, prijatno iznenađene vrstom procedura, koje se rade za porodiljstvo.

"Cilj naših posjeta je da se metoda bezbolnog porođaja populariše da bi se što veći broj trudnica odlučio na metodu ublažavanja bola tokom porođaja", pojasnio je Veličković.

Kongres organizuje UKC Srpske u Banjaluci. U okviru kongresa organizovana je radionica primjene ultrazvuka u regionalnoj anesteziji i jedinici intenzivne terapije, a u sedmici nakon kongresa biće organizovana radionica o temi regionalne anestezije u ginekologiji i akušerstvu.

Izvor: Srna