latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:53 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Trnovo: Sutra počinje predizborna tišina (VIDEO)

Sutra u sedam časova počinje predizborna tišina, uoči nedjeljnih prijevremenih izbora za načelnika opštine Trnovo. Iz Centralne izborne komisije BiH i Opštinske izborne komisije Trnovo stiže potvrda da je sve spremno.
Trnovo - Foto: RTRS
TrnovoFoto: RTRS

Kandidati za načelnika Trnova su Dragomir Gagović iz SNSD-a i Nenad Mišović iz SDS-a. Prijevremeni izbori održavaju se zbog iznenadne smrti prethodnog načelnika Gorana Vujičića.

Birački materijal već je dopremljen u sjedište Opštinske izborne komisije. Odborima će biti proslijeđen, nakon što počne izborna tišina. U nedjelju, 24. septembra u sedam časova članovi odbora otvoriće vrata za ukupno 1.409 glasača. 

- Dakle, sve je spremno. Određena su četiri redovna biračka mjesta, jedno za glasanje nepotvrđenim listićima i jedan mobilni tim - izjavila je predsjednik OIK Trnovo Јelena Šipovac.

Mobilni tim biće na usluzi za 29 starih, iznemoglih ili nepokretnih. Ranije su listići dostavljeni i biračima koji žive izvan granica BiH. Njihovi glasovi u sjedište CIK-a već pristižu predsjednica Irena Hadžiabdić kaže da nije zabilježen niti jedan prigovor ili žalba. Јeste međutim, povećan broj birača u odnosu na lokalne izbore održane prošle godine. Na biračkom spisku zaključenom 4. septembra registrovano je 110 glasača više – 67 u Trnovu i 43 izvan BiH. 

- Dobili smo neka upozorenja – naznake o izbornom inženjeringu. Imamo naznaka da bi moglo biti poništenja prebivališta jer su dali netačne podatke. To provjerava MUP Republike Srpske, međutim ta rješenja nisu pravosnažna. Ali pratimo promjene da bismo bili sigurni da svi birači o kojima smo dobili podatke od IDEE imaju pravo glasa - istakla je predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić.

Policijska uprava Istočno Sarajevo, proteklih sedmica u tri navrata poništila je ukupno 100 prijava prebivališta. Izdala isto toliko prekršajnih naloga. Njihova služba za izdavanje ličnih dokumenata u policijskoj stanici radiće i tokom vikenda od 7 do 19 časova za sve one koji u međuvremenu postaju punoljetni. A oni koji su to već odavno i koje smo zatekli na ulicama Trnova, nemaju dilemu – demokratsko pravo da biraju sebi načelnika shvataju kao obavezu! Da su odluku već donijeli ne kriju. Baš kao što ne kriju ni da ih boli razjedinjenost srpskog korpusa. Nad političkim, prednost daju ekonomskim pitanjima. No pririteta i nad njima ima, u ovim turbulentnim vremenima. 

Biračka mjesta biće otvorena od 7 časova do 19,00 u nedjelju. Preliminarni rezultati prijevremeniz izbora za načelnika te lokalne zajednice, trebalo bi da budu poznati najkasnije 2 časa nakon zatvaranja biračkih mjesta. Dva dana kasnije – rok je za prispijeće glasova iz inostranstva. A nakon što ih zbori Centralna izborna komisija saopštiće i konačne rezultate.