latinica  ћирилица
23/09/2017 |  08:23 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Osveštan Hram Nerukotvorenog Obraza Hristovog u Istočnoj Ilidži

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas u Kuli da bi srpski narod trebalo da nastavi tradiciju izgradnje crkava i manastira, te nadoknadi ono što decenijama nije građeno i što je porušno.
Mitropolit Hrizostom osveštao hram u Kuli - Foto: SRNA
Mitropolit Hrizostom osveštao hram u KuliFoto: SRNA

"Oni koji ne znaju šta je svetinja prigovaraju nam da gradimo crkve kao da ih je malo, a treba da znaju da smo tek na početku", poručio je mitropolit Hrizostom nakon što je osveštao hram Nerukotvorenog Obraza Hristovog u kompleksu "Istočnik" u Kuli, opština Istočna Ilidža.

Mitropolit dabrobosanski je u obraćanju vjernicima naglasio da treba graditi crkve, nadoknaditi ono što decenijama nije građeno, što je porušeno, uništeno, što su zatrli, te napomenuo kako srpski narod pamti sve svoje svetinje.

Vladika Hrizostom je rekao da ovo mjesto ima posebnu namjenu da se danonoćno prinosi liturgija Bogu za spasenje onih koji su ovdje smješteni iz poznatih razloga kao i za spasenje cijelog svijeta.

Mitropolit dabrobosanski je naglasio da je nova crkva podignuta iz čiste vjere i ljubavi prema Bogu, te ukazao da je svako osveštanje hrama veliki i neponovljiv istorijski događaj.

"Ovo mjesto danas je postalo sveto mjesto, postao je sveti hram i želim svima vama koji ste se trudili oko njegove izgradnje, koji ste ovo osmislili, koji ste planirali, da zahvalim, da prizovem blagoslov Božiji na vas", rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je uručio zlatni orden Sveštenomučenika Petra Mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog Vukašinu Crnjaku iz Istočne Ilidže za veliki i izuzetan materijalni i duhovni doprinos napretku Srpske pravoslavne crkve u Mitropoliji dabrobosanskoj, posebno pri izgradnji novog hrama.

Hram Nerukotvorenog Obraza Hristovog podignut je na zemljištu kojim gazduje Kazneno popravni zavod Kula.

Temelje hrama je prošle godine osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije.

Izvor: Srna