latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:02 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Poglavar Aleksandrijske crkve i sve Afrike započeo posjetu Srbiji

Njegovo blaženstvo papa i patrijarh aleksandrisjki i sve Afrike Teodor Drugi započeo je svoju posjetu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Patrijarh aleksandrijski u Srbiji (foto: www.spc.rs) -
Patrijarh aleksandrijski u Srbiji (foto: www.spc.rs)

Patrijarha Teodora i poslanstvo Aleksandrijske crkve na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sinoć je dočekao patrijarh srpski Irinej zajedno sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i episkopima - bačkim Irinejem, žičkim Јustinom, zvorničko-tuzlanskim Fotijem i valjeskim Milutinom.

Dočeku su prisustvovali ambasadori Grčke i Egipta u Beogradu Elias Eliadis i Ezledin Fahmi Mahmud Fahmi, dok pratnju Aleksandrijske crkve čine mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, kao i sekretar Sinoda visokoprepodobni arhimadrit Danilo, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Irinej je gostima poželio dobrodošlicu u Srbiju, zemlju Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog.

"Dobrodošli među verni srpski narod koji Vas sa radošću, uporedivom samo sa vaskršnjom radošću, srdačno dočekuje i pozdravlja", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da najsvetija Aleksandrijska crkva, ne samo po blagodati koju je primio njen osnivač Sveti apostol i jevanđelist Marko, već i zbog bezbrojnih duhovnih podviga, osobito podviga mučeništva i ispovjedništva, s pravom uživa nepodijeljenu čast i ugled "sudije vaseljene" izražen u tituli njenih poglavara.

"U narode koji su toga svesni spada i naš srpski, svetosavski narod", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Teodor Drugi je podsjetio da je prije nekoliko decenija upoznao tadašnjeg srpskog patrijarha Germana i uz njega episkope Stefana i Savu. "Tada je moje srce ostalo sa Vama u Srbiji, jer sam doživio pobožnost i čestitost, ali i hrabrost srpskog naroda u tim teškim godinama", rekao je patrijarh Teodor.

On je prisutnima na aerodromu zahvalio za topao prijem i istakao da je došao da ponovo naglasi vezu ljubavi i jedinstva između dvije crkve - drevne slavne Patrijaršije aleksandrijske i apostolske Crkve Svetog Save - Crkve Srpske.

Programom posjete predviđeno je da centralni događaj bude Saborna sveta liturgija u Hramu Svetog Save u Beogradu, koju će patrijarsi sa arhijerejima obje crkve služiti sutra.

Zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, episkopima, sveštenstvom i monaštvom, patrijarh Teodor će posjetiti i manastire u Krušedolu, Hopovu, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Nišu i manastir Ravanicu.

Poglavari dvije crkve će se susresti i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije, a vodiće i zvanične razgovore koji će se ticati aktuelnih pitanja i problema sa kojima se suočavaju obje Crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u cjelini.

Izvor: Srna