latinica  ћирилица
23/09/2017 |  12:20 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Brčko: Rasprava poslanika zbog kašnjenja u izgradnji zaobilaznice (VIDEO)

Brojne su zamjerke upućene izvođaču radova i Јavnom Preduzeću Putevi Brčko za izgradnju obilaznice duge 19, 5 kilometara. Poslanici smatraju da nije opravdano sedmomjesečno kašnjenje završetka radova i poskupljenje od šest miliona evra. Iz Skupštine najavljuju da će na jednoj od narednih sjednica riješiti nedoumice o izgradnji.
Brčko - Izgradnja zaobilaznice - Foto: RTRS
Brčko - Izgradnja zaobilazniceFoto: RTRS

 Izvođač radova španski RUBAU i ЈP Putevi ne rade u skladu sa ugovorom, kojim je predviđeno da oštećene putne komunikacije, moraju biti dovedene u stanje prije radova. Putevi odgovornost prebacuju na Vladu, a vladina su odjeljenja izričita da je u nadležnosti Puteva.

"Dobio sam sramotan odgovor da oni nisu nadležni za to i da su odgovornost prebacili na Vladu. Član 19 Zakona kaže da je investitor dužan da te puteve obezbijedi i da ih prilagodi uslovima kakvi su bili prije projekta", rekao je Zoran Kokanović, poslanik u Skupštini Distrikta.

Žustra rasprava poslanika je bila i zbog kašnjenja radova. Јedno od objašnjenja zašto će radovi kasniti je što dionice obilaznice nije moguće asfaltirati u zimskom periodu. Opozicija tvrdi da to nije tačno!

"Mi smatramo da to nije istina jer u današnje doba moderne tehnologije ne možemo se baviti mišlju da se ne može raditi u zimskim uslovima. Šta bi tek rekli za neke sjeverne zemlje kako oni izvode radove", upitao je poslanik SD-a Suad Burić.

Ko je napravio i prihvatio ugovor štetan po Distrikt? Zbog čega se izvođač obavezao da će raditi zimi, ako to nije moguće?! Poslanici se pitaju hoće li opet štetu pretrpjeti samo građani?

Na sve ove prozivke nije bilo odgovora iz ЈP Putevi. Rečeno je da je direktor na putu i da osim njega na to pitanje ne može niko drugi da odgovori.

Skupština bi na narednim sjednicama trebalo da donese odluku da li će iz kase Distrikta biti obezbijeđeno dodatnih 12 miliona maraka.