latinica  ћирилица
23/09/2017 |  14:23 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

K Dubica: Srpski narod odlikovalo jedinstvo i odlučnost u borbi za slobodu

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas na obilježavanju Dana 11. Dubičke pješadijske brigade, da je u slavnim i teškim ratnim danima srpski narod odlikovalo jedinstvo i odlučnost da se izbori za svoju slobodu i stvori svoju republiku.
Hram Svete Petke u Kozarskoj Dubici - Foto: RTRS
Hram Svete Petke u Kozarskoj DubiciFoto: RTRS

Savčić je istakao da je obilježavanje Dana 11. Dubičke pješadijske brigade prilika da se prije svega, oda pošta svim poginulim saborcima i izrazi zahvalnost borcima na ogromnom doprinosu koji su dali u stvaranju Republike Srpske.

"Prilika je ovo i da razgovaramo o položaju demobilisanih boraca, da se ljudi vide i druže i da vidimo da li se i na takav način nekome može pomoći", dodao je Savčić.

On je naveo da je blizu 16.000 boraca bez zaposlenja, a da je oko 3.500 boraca navršilo 65 godina starosti, a nemaju 15 godina staža osiguranja.

Savičić je naveo da će sa demobilisanim boracima u Kozarskoj Dubici danas razgovarati o aktivnostima kojima s Boračka organizacija Republike Srpske bavi po pitanju položaja boraca i očuvanja Republike Srpske.

Povodom Dana 11. pješadijske brigade u Spomen hramu Sveta Petka u Kozarskoj Dubici danas je služen parastos, a zatim su brojne delegacije i pojedinci položili svijeće na spomen ploču sa imenima 224 poginula boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na spomen-ploču stardalim borcima iz Kozarske Dubice cvijeće su položili poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, delegacija boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije Kozarska Dubica, načelnik opštine Kozarska Dubica Radeko Reljić sa saradnicima i druge delegicije, gosti i pojedinci.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da je obilježavanje 26 godina od formiranja 11. Pješadijske brigade Kozarska Dubica važan dan jer označava sjećanje na početak velikog ratnog puta te jedinice.

"Današnji dan doživljavam vrlo emotivno jer su sjećanja na sve naših poginule borce i nakon 26 godina i dalje svježa. Bole nas i bolesti i sve veća smrtnost boračke populacije, tako da se danas sjećamo i onih boraca koji su umrli i poslije rata i kojih sada nema da budu sa nama", rekao je Ćibić.

On je podsjetio na slavni ratni put 11. Pješadijske brigade Kozarska Dubica, od njenog formiranja do kraja rata i dodao da današnjoj proslavi dana te brigade prisusvuje više stotina boraca, starješine, gosti iz Broda, Dervente, Posavine, kao i pripadnici brigade iz Kostajnice, Novog Grada i Prijedora.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je 11. pjašadijska brigade iz Kozarske Dubice bila veoma značajna za završetak rata, kada je došlo velikih sukoba sa hrvaskom vojskom, koja je pokušala osvojiti Kozarsku Dubicu i druge opštine na zapadu Republike Srpske.

"Mi smo danas ipak na svom ognjištu i Republika Srpska je ostala u svom kapacitetu i u granicama koje su priznate u Dejtonskom mirovnom sporazumu kao trajna kategorija. Čestitam ovaj dan našim borcima, narodu i svim ljudima želim mnogo sreće i mira, da vjetrovi rata budu što dalje od nas", rekao je Reljić.

Dan 11. Pješadijske brigade Kozarska Dubica biće proslavljen tradicionalnim druženjem boraca kod Spomen-hrama Svete Petke.

Kroz 11. dubičku pješadijsku brigadu prošlo je više od 6.000 boraca, poginula su 224 borca, a ranjeno 614. Brigada je odlikovana "Ordenom Karađorđeve zvijezde".

Izvor: Srna