latinica  ћирилица
23/09/2017 |  16:36 | Autor: RTRS

Agencija Mudi smanjila kreditni rejting Londona

Bonitetna agencija Mudi"smanjila je kreditni rejting Velike Britanije, jer više nije uvjerena da će London biti u stanju da uspostavi zamjenu za sporazum sa EU o slobodnoj trgovini koji značajno ublažava negativni uticaj Bregzita.

Smanjenje kreditnog rejtinga objavljeno je samo nekoliko časova nakon govora britanske premijerke Tereze Mej.

Prema ocijeni britanskog dnevnika Indipendent, vijest o smanjenju kreditnog rejtinga predstavlja veliki udarac za Mejovu samo nekoliko časova nakon njenog govora održanog u Firenci tokom kojeg je ona potvrdila da će Lodon izaći sa jedinstvenog tržišta EU, ali je pružila veoma malo jasnoće u planovima za alternativni ekonomski odnos sa Briselom.

Mudi je, takođe upozorio na nesigurnost poslovanja i da će trenutni planovi za Bregzit izazvati "eroziju srednjoročne ekonomske snage Britanije".

"Dok britanska Vlada pokušava da postigne dubok i sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, čak i u najboljem slučaju to neće donijeti isti pristup tom tržištu kakav trenutno ima Britanija", ističe ova agencija uz ocijenu da će sporazumom biti donijeti dodatni troškovi, izazvan rast regulatornog i administrativnog tereta za britanske firme i biće ugrožen lanac snabdjevanja koji povezuje Britaniju i EU.

Izvor: SRNA