latinica  ћирилица
23/09/2017 |  17:42 ⇒ 24/09/2017 | 09:02 | Autor: RTRS

Četiri Litvanca oštetili Aluminu za milione maraka (VIDEO)

Zbog zloupotreba u zvorničkoj Alumini, Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Republičkog tužilaštva, izvještaj protiv četvorice državljana Litvanije.
Prijava protiv Litvanaca - Foto: RTRS
Prijava protiv LitvanacaFoto: RTRS

Četvorica Litvanaca su zvorničku Aluminu oštetili za desetine miliona maraka. Litvanci su zloupotrebom ovlašćenja, protivpravno pribavili skoro 27 miliona KM i 165 hiljada dolara. MUP, kako nezvanično saznajemo, tereti Mindaugasa Kazakivičijusa, Virginijusa Vajegu, Martinasa Ugijanskisa i Gijedriusa Grigalisa. Krivična djela počinili su od 2010. do 2014. godine. 

Danica Gnjatović, iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske, rekla je da su prijavljena lica za više pravnih lica pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589 KM i 165.000 dolara, za koliko su oštetili Aluminu.

Kazikivičijus je za četiri godine sa računa Alumine, bez pravnog osnova, odobrio isplatu više od 26 miliona maraka. Grigaliusu je stavljeno na teret da je u istom periodu kao odgovorno lice u Alumini, bez pravnog osnova, odobrio isplatu 165 hiljada dolara pravnom licu iz Kolorada. Ostala dvojica osumnjičenih, tvrde u MUP-u Srpske, znali su za ove kriminalne radnje i nisu ništa učinili da to spriječe. Podrška institucijama Srpske stiže od Uprave i radnika.

"Uprava i radnici Alumine podržavaju svaku radnju institucija Republike Srpske i BiH, usmjerenu ka sankcionisanju kriminala u fabrici. Duboko vjerujemo, da će ovaj izvještaj imati sudski epilog, izvršioci biti kažnjeni, i sankcionisani svi učesnici i organizatori skorašnje kontroverzne blokade transakcionih računa Alumine."

MUP Republike Srpske je prije četiri godine Specijalnom tužilaštvu podnio izvještaje protiv pet litvanskih državljana, čelnika povezanih preduzeća Glinice Birač, koji su preduzeće oštetili za oko 100 miliona maraka. Svi osumnjičeni još tada su napustili BiH, nakon čega im se gubi svaki trag.