latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:02 ⇒ 24/09/2017 | 09:02 | Autor: RTRS

Kome smeta rusko-srpski humanitarni centar u Nišu?(VIDEO)

Kako su četiri ruska vatrogasca u Nišu postala prijetnja NATO-u i američkoj imperiji? Srpsko-ruski humanitarni centar na jugu Srbije, na meti je predstavnika SAD i EU, koji od Srbije traže da ga zatvore.
Rusko - srpski humanitarni centar  u Nišu - Foto: RTRS
Rusko - srpski humanitarni centar u NišuFoto: RTRS

U njihovim očima, to je baza za mogući vojni mostobran sa Rusijom. U, navodnom, špijunskom gnijezdu u Nišu bila je i naša ekipa.

U "špijunsko gnijezdo" u Nišu, za koje neki tvrde da je čak i protivteža američkoj bazi Bondstil na Kosovu, ulazi se bez problema, bez stražara i ograda. "Ljuto rusko uporište na Balkanu" sastoji se od tri lade nive, četiri čamca za spasavanje, dva vatrogasna vozila, agregata, dušeka i poljske kuhinje.

Tehnologije, dostojne filmova o Bondu, ipak ima. Centar ima mogućnost satelitskog praćena oluja, požara i drugog nevremena i samostalnog pravljenja prognoza i plana reagovanja. Ništa manje impresivni nisu ni instruktori koji obučavaju srpske spasioce.

Oni su pohvalili srpske kolege, ipak napominjući da nisu imali situacija nesreća velikih razmjera kao oni u Rusiji. Zato smatraju da srpski vatrgasci treba da budu obučeni i za takve akcije.

Rusko - srpski centar formiran je na osnovu bilateralnog sporazuma dvije zemlje, njihov posao je obuka i nekoliko puta demonstrirana pomoć u vanrednim situacijama u Srbiji, BiH i Sloveniji, što su dokazali i u ovogodišnjim požarima koji su zahvatili dio Srbije. Ono što nije ispunjeno iz tog bilateralnog sporazuma jeste davanje diplomatskog statusa osoblju, a kakav imaju sve strane misije u Srbiji, pa i NATO. Apsurdna je činjenica da su Rusi koji su do sada poklonili Srbiji četiri robota vatrogasca, vrijedna po milion i po dolara, i dvadeset vatrogasnih vozila, a da su zbog nedobijanja tog statusa, na donaciju morali da plate carinu.

Kažu da oni rade po planu, ali da je sa srpske strane to "pitanje politike". Ističu da funckionišemo bez statusa, a kada bi to dobili bilo bi im mnogo lakše, pogotovo finasijski. Shvataju i da je, kako kažu, Vlada Srbije zbog rješenja pitanja ovog centra ucijenjena.

Nevjerovatan je podatak da su zemlje iz okruženja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, tokom prošlogodišnjih požara odbile pomoć ruskih aviona.

Ruski sapsioci kažu da u BiH nisu prihvatili njihovu pomoć, jer "imaju svoje snage i sredstva". Kasnije su, kako kažu, NATO helokopteri gasili taj požar. Takođe, kažu, takva situacija bila je i u Grčkoj i Crnoj Gori. Nedavno im se Crna Gora nije htjela obratiti za pomoć. Rusi ukazuju da je riječ o političkom pitanju, a ljudi gube živote, imovinu...međutim, "politika je iznad".

Bavljenje humanitarnim radom, privilegija je, čini se, samo odabranih. Zapad se boji bliskih veza Srbije s Rusijom, a EU upozorava da ako Srbija hoće da bude član, mora da ima zajedničku bezbjednosnu politiku sa Unijom, a ne sa Rusijom. Četiri vatrogasca tako u geopolitičkim odnosima, imaju težinu čitave armije, a Rusi dobro moraju da paze šta i gdje gase. Ugase li požar na pogrešnoj teritoriji, mogli bi izazvati međunarodni incident.