latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:44 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Ist.Ilidža- Osveštan novoizgrađeni hram u kompleksu Istočnik (VIDEO)

Srpski narod je, gradeći crkve i manastire, osvećivao svoju zemlju i otadžbinu i tu tradiciju treba da nastavimo. Ovo je poručio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je danas osveštao novoizgrađeni hram u komleksu Istočnik u Istočnoj Ilidži.
Istočna Ilidža - osveštan hram - Foto: RTRS
Istočna Ilidža - osveštan hramFoto: RTRS

Svaki hram je svetinja za cijelu okolinu, a svako osvećenje crkve velik i neponovljiv istorijski događaj, poručio je mitropolit Hrizostom, i pozvao na nastavak tradicije gradnje hramova.

- Mnogi prigovaraju, oni što ne znaju šta je svetinja. Treba da znaju da smo tek na početku, da trebamo graditi crkava i crkava, da nadoknadimo ono što nismo decenijama gradili, ono što su nam porušili, uništili, satrli i zatrli, ali narod srpski pamti sve svoje svetinje - istako je mitrolpolit Hrizostom.

Okupljeni vjernici imali su najljepše riječi pohvale za novoizgrađeni hram. Istakli su da im on mnogo znači i da je podignut na lijepom mjestu.

Hram Nerukotvorenog Obraza Hristovog biće još jedan temelj sabornosti srpskog naroda na ovim prostorima.

Mlčaden Ivanić, član Predsjedništva BiH, istakao je da će ovaj hram biti mjesto okupljanja naroda, što posebno ovdje u Sarajevu pokazuje odlučnost Srba da ostanu na ovim prostorima.

Novoizgrađeni hram dio je kompleksa Istočnik na zemljištu kojim gazduje KPZ Kula, čiji je direktor Vukašin Crnjak danas odlikovan zlatnim ordenom za izuzetan doprinos napretku Srpske pravoslavne crkve, posebno pri izgradnji hrama.

Izgradnja hrama u kojem će se obavljati vjenčanja, krštenja, ali u kojem će utjehu i duhovni mir nalaziti i zaposleni i zatvorenici u Kuli, trajala je dvije godine.