latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:59 ⇒ 24/09/2017 | 10:02 | Autor: RTRS

Opozicija će u vanparlamentarno djelovanje; Iz vlasti kažu - novi propali pokušaj (VIDEO)

I dok u Parlamentu BiH nema većine za akcize, tamo gdje je ima, raspravu bi da presele van institucija. Nakon burne sjednice Narodne skupštine, opozicija najavljuje vanparlamentarno djelovanje. Iz vladajućih partija odgovaraju da će završiti kao i u Skupštini.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Zahtjevi SDS-a u Narodnoj skupštini nisu usporeni, ali ni podržani, kaže predsjednik Vukota Govedarica. Najavljuje zahtjev Ustavnom sudu za procjenu zakonitosti poslovničkih procedura koje, tvrdi, predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović nije ispoštovao. Uz najave prijava odgovornima u Službenom glasniku zbog neobjavljivanja odluke o referendumu ističe - od ponedjeljka počinju vanparlamentarnu borbu. Govedarica kaže da ne vidi problem u tome da opozicija priča sa građanima na skupovima.

Opozicija je vanparlamentarno djelovanje već počela, kada su agresivno, kršeći Poslovnik, pokušali da prekinu rad Skupštine, kaže predsjednik socijalista Petar Đokić. Kaže i da će najava nove vanparlametarne borbe opozicije isto završiti neuspjehom.

Ono što nisu rekli u parlamentu, poslanici opozicije, kažu, reći će na javnim tribinama.

Branislav bBrenović, predsjednik PDP-a, kaže da žele da "sa građanima, kroz skupštinu naroda, da ostvarimo direktnu komunikaciju i da im jasno poručimo šta smo mi to htjeli na sjednici Parlamenta Republike Srpske".

Na razgovor sa građanima uvijek smo spremni, poručuju iz vladajuće koalicije.

- Utoliko, što smo mi kao pozicija spremni isto na razgovor sa građanima. To smo i pokazali prošle godine kada smo u Banjaluci omogućili opoziciji da ima skroman miting, a sa druge strane mi smo izveli daleko više ljudi - kaže Petar Đokić.

Opoziciji bi bilo bolje da se vrati demokratskom djelovanju u institucijama, za šta su ih građani i birali, kaže Đokić. A da cilj opozicije i jeste da sistem odlučivanja izađe iz institucija nedavno je, za agenciju SRNA, ocijenila premijerka Srpske Željka Cvijanović.