latinica  ћирилица
23/09/2017 |  20:29 | Autor: RTRS

Kožul: Tražiću istragu o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika

Član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu o radu ove agencije, koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i privrednike iz BiH i Hrvatske.
OBA BiH - Foto: RTRS
OBA BiHFoto: RTRS

- Tražiću preciznu istragu novonastale situacije. Komisija ima široke nadležnosti u nadzoru rada OBA. Nastojaćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice - izjavio je on u Mostaru.

Kožul, koji je i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, uvjeren je da se OBA zloupotrebljava, prenosi Hina.

- Sada imamo evidentnu zlopotrebu, ne samo OBA, nego i ljudi, konkretno ministra bezbjednosti. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema Hrvatima u BiH i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektuje se i na odnose prema EU i NATO - dodao je Kožul.

On je ocijenio da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić počinio krivično djelo zlopotrebe položaja i ovlaštenja, te iznošenja tajnih podataka.

- Svaka njegova reakcija predstavlja zlopotrebu položaja i OBA, a posebno tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije ove agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije - dodao je Kožul.

Mektić je potvrdio da je OBA provodila posebne mjere, ali je odbacio tvrdnje da su prisluškivani zvaničnici iz Hrvatske.

Mektić je najavio da će uskoro u posjetu BiH stići predstavnici Bezbjednosno-obavještajne agencije iz Hrvatske kako bi afera bila rasvijetljena.

Izvor: SRNA