latinica  ћирилица
24/09/2017 |  10:07 | Autor: RTRS

Iz Sarajeva pokušavaju da izbrišu Hrvate

Poslanik u parlamentu FBiH Ivan Musa tvrdi da je, prema odluci Ustavnog suda BiH, sasvim jasno da je bez izmjena Izbornog zakona nemoguće i raspisati, a kamoli provesti opšte izbore naredne godine.
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

On smatra da je, prema odluci Ustavnog suda BiH, vrlo teško da političko Sarajevo ponudi rješenje, "a osnovni razlog je što sada to iz političkog prevarantskog izbornog modela, koji je bio, prelazi u političko-matematički".

- Iz Federacije BiH je protjerano 170.000 Hrvata, uglavnom s prostora koje je Sarajevo kontrolisalo. Teško je matematički naći "Komšića 3" - tvrdi Musa za današnji zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.

Prema njegovom mišljenju, ključ svega je da političko Sarajevo ne želi da prizna Hrvate u BiH, oslanjajući se na ustaljenost njihove prevare od samog referendumskog pitanja za nezavisnost BiH pa do danas.

On navodi da je moguće raspisati izbore po onome što je ostalo od Izbornog zakona BiH, ako tipovi takvog stajališta teže da od BiH naprave bordel "A kategorije".

Musa navodi da je u BiH visoki predstavnik "nezaobilazna kvaka" i da je BiH protektorat.

- Ako bi visoki predstavnik opet po treći put nakon takvih izbora pravio vlast, tada se zaista treba zapitati o kakvom se ovdje pravu radi, o kakvoj je demokratiji riječ, kakvim institucijama, kakvim lažima. Definitivno bi tada bili u pravu oni koji kažu da je BiH propao projekat - ističe Musa.

Izvor: SRNA