latinica  ћирилица
24/09/2017 |  11:36 | Autor: RTRS

Rijeka Miljacka i jama Kazani najmasovnije grobice sarajevskih Srba

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je da su rijeka Miljacka i zloglasna jama Kazani, na Trebeviću, najmasovnije grobnice u koje je bačeno više stotina Srba.
Kazani - mjesto stradanja Srba - Foto: ilustracija
Kazani - mjesto stradanja SrbaFoto: ilustracija

Ivanišević je naveo da je svaka masovna grobnica dokaz zločina, kao i da se znalo za više od 100 koncentracionih logora za Srbe. On je precizirao da je na groblju "Lav" u jednoj grobnici otkriveno 36 tijela, u drugoj 16, trećoj 41, u selu Čemerno 20 tijela, a tu je još dvadesetak srpskih sela i grobnica - Milje, Ledići, Tošići, Krtine, Prača, Kijevo, Mlini, Hotanj, Trebečaj, Prijesnica...

Ocijenio je da je nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu izuzetno rijedak događaj za ovih skoro tri decenije, jer su prethodne beogradske političke i državne ekipe prilikom posjete Sarajevu zaboravljale Istočno Sarajevo i Srbe koji od dejtonskog progona naseljavaju i žive u tom dijelu grada.

On je u autorskom tekstu za Večernje novosti podsjetio da su u ranu jesen 2003. godine obanaradovani bliži kontakti i neposredna saradnja Beograda i Sarajeva, kao i da je to bilo u vrijeme kada su u Sarajevu pronalažene i otkopavane masovne grobnice.

- Suprotno alarmantnim ratnim izvještajima o stradanju muslimana, u svim grobnicama su ekshumirana isključivo tijela srpskih žrtava. Do tada je već otkriveno i otkopano više masovnih grobnica pobijenih Srba - rekao je Ivanišević.

Kaže da je po sarajevskoj "zvaničnoj" evidenciji u Sarajevu život izgubilo 3.573 građana srpske nacionalnosti.

- U našim spiskovima se nalazi 7.428 ili skoro duplo više imena Srba koji su stradali u ovom gradu. Tek sad se sagledava šta su sve Srbi pretrpjeli tokom rata i šta im se događalo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, od strahovitog stradanja i žrtava do ignorisanja od nekih predstavnika vlastitog naroda - rekao je Ivanišević.

Naglasio je da se u tom kontekstu može sagledati koliko za Srbe iz Istočnog Sarajeva i za taj grad znači nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema Ivaniševićevim riječima, svakako da je to već sada u ljetopisu Srpskog Sarajeva upisano velikim slovima.

- On je time i nama Beograđanima ublažio sramotu koju su nam, ne našom voljom, svojevremeno nanijeli naši zvanični predstavnici - zaključio je Ivanišević.

Izvor: SRNA