latinica  ћирилица
24/09/2017 |  12:02 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Pale- Radiolozi Balkana o savremenim metodama (VIDEO)

Zahvaljujući razvoju tehnologije i savremenih dijagnostičkih aparata, radiologija je grana medicine koja se najbrže razvija.
Kongres radiologa - Foto: RTRS
Kongres radiologaFoto: RTRS

Radiolozi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ne zaostaju za svjetskim trendovima na otkrivanju i pravovremenom liječenju i najtežih bolesti. U posljednje vrijeme ovdašnji stručnjaci rado su viđeni i na klinikama u Zapadnoj Evropi i arapskim zemljama.

Pred radiolozima koji koriste savremene dijagnostičke aparate, ni milimetar na oboljelim organima ne može ostati neotkriven. Na efikasno dijagnostikovanje bolesti utiče veći broj faktora, među kojima se uz aparate podrazumijeva stručnost ljekara, procjena štetnosti zračenja, efikasnost i ekonomičnost. Osim najmodernijih aparata, radiolozi rade na usavršavanju klasične i ultrazvučne dijagnostike.

Amela Sofić, docent Medicinskog fakulteta Sarajevo, kaže da je riječ o vrlo dostupnim, jeftinim i pouzdanim metodama za razna patološka stanja i bolesti.

Siniša Ristić, profesor Medicinskog fakulteta Foča, navodi da razvoj radiologije potpomaže tehnologija, što je i razlog da su radiolozi u posljednje vrijeme "prestigli" druge specijalnosti. Ipak, kako ističe, sve grane medicine su povezane i moraju međusobno pratiti novitete.

Tako je i u zemljama u okruženju – sve je više savremenih aparata na kojima se usavršavaju stručnjaci. Napredovanje prati i sve zapaženija pojava odlaska radiologa u inostranstvo. Alarm da treba zaustaviti odliv prekaljenih stručnjaka, trebalo bi što prije ozbiljno shvatati.

Dragan Dulović, načelnik Instituta za radiologiju VMA Beograd, istakao je da je važno podržati ljekare, jer su oni nazamjenjivi, uprkos najsavremenijoj opremi, kao i da bez stručnjaka nema daljeg razvoja.

Da je radiologija sve uvaženija specijalnost, ukazuju i podaci da je među prvih nekoliko u svijetu. U prilog tome i činjenica da su radiolozi neophodni, ne samo na klinikama, već i u domovima zdravlja. Svjesni da treba stvarati bolje uslove za ostanak i razamjenjivati iskustva potvrdili su i na Petom Balkanskom radiološkom kongresu.

Mirko Petrić, predsjednik Udruženja strukovnih medicinskih radiologa i diplomiranih inženjera medicinske radiologije Republike Srpske, kaže da postoji saradnja i razmjena iskustava koje daju doprinos, kako radiologiji, tako i svim oblastima medicine.

Razvoj radiologije prati i školovanje inženjera medicinske radiologije, što otvara brojne mogućnosti da ljekari dođu do boljih dijagnoza, a pacijenti do efikasnijeg izlječenja.