latinica  ћирилица
24/09/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da očekuje jak pritisak Evropske komisije na Hrvatsku zbog govora premijera Andreja Plenkovića u UN u kojem je optužio Sloveniju za nepoštovanje međunarodnog prava.
Karl Erjavec - Foto: AFP
Karl ErjavecFoto: AFP

Andrej Plenković je u četvrtak pred Generalnom skupštinom UN rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitovala i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Erjavec je rekao da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć", prenijela je agencija Hina.

- Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem Evropske unije. Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sljedeći korak biti da ga obavijestimo o tome šta se u Njujorku dogodilo - naveo je Erjavec za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

- Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju sprovodi njihova vlada. EU može zamrznuti evropska sredstva takvim državama. Ipak, mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb - rekao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda sprovela potrebna je saradnja Hrvatske, ali Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvatanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Izvor: Agencije