latinica  ћирилица
24/09/2017 |  19:22 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Pobjeda Merkelove na izborima u Njemačkoj (VIDEO)

Njemački socijaldemokrati priznali su poraz na izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima Angele Merkel.
Angela Merkel (foto: Handelsblatt Global Edition) -
Angela Merkel (foto: Handelsblatt Global Edition)

"Ovo je težak i gorak dan za njemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore", izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa.

On je dodao da će se ta stranka boriti za ostvarenje svojih izbornih obećanja i vrijednosti.

Kako ukazuje AFP, SPD na današnjim izborima postigao najgori rezultat poslije Drugog svjetskog rata.

"Preuzećemo opozicioni mandat", rekla je potpredsjednica SPD Manuela Švezig nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prema kojima je ta partija osvojila od 20 do 21 odsto glasova.

Tomas Operman, koji predvodi SPD u parlamentu, potvrdio je da je "SPD mjesto u opoziciji".

Njemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na izborima četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Njemačku (AfD) ulazi u parlament.

Demohrišćanska partija Merkelove je, prema tim rezulatitima, osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mjestu sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, javlili su ARD I ZDF.

Na trećem mjestu je AfD, sa osvojenih 13 do 13,5 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

Merkel: Moglo je bolje, bavićemo se glasačima AfD

Demohrišćanska partija se nadala boljim rezultatima, ali smo ispunili naše strateške ciljeve, izjavila je nnjmačka kancelarka Angela Merkel.

Osim toga, ona je obećala da će saslušati sve brige glasača krajnje desničarske partije AfD koja je najviše napredovala na ovim izborima.

“Nadali smo se boljem rezultatu, ali ne smijemo da zaboravimo da smo ispunili naše strateške ciljeve – najjača smo partija, imamo mandat da formiramo novu vladu i to ćemo i učiniti“, izjavila je Merkelova.

Kako kaže, iza njih je 12 godina vladavine, a opet se nije dovodilo u pitanje da li će ponovo biti najveća partija.

“Ali ovo su izbori koji su ukazali na uspon AfD i njihov ulazak u parlament. Sprovešćemo temeljnu analizu, želimo da ponovo prisvojimo glasače koji su glasali za AfD, da otkrijemo njihove brige i probleme“, istakla je Merkelova.

AfD: Mijenjamo Njemačku, idemo na Merkelovu

Njemačka antiimigraciona i desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja je na izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promijeniti zemlju".

"Krenućemo za Merkelovom. Vratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland.

Osim toga, jedna od liderki partije Alis Vajdel izjavila je da su ih "milioni glasača povjerili dužnost konstruktivne opozicije"

AfD je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Njemačkoj, prenosi AFP.