latinica  ћирилица
25/09/2017 |  17:43 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Crnogorski pokret: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića zbog, kako navode, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

U prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskom manastiru, 17, 19. i 21. septembra, počinio krivično djelo.

"Radović je počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica jer je, povezujući Crnogorce sa volovima, koji su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac", navodi se u prijavi.

Istovremeno je, kako se ističe, Crnogorce katoličke i islamske veroispovesti, kao i ateiste, izložio uvredama zato što nisu kršteni i miropomazani.

Izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričkoj "Sat kuli" uvredio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, čime je počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kažu iz Crnogorskog pokreta.

Izvor: RTS