latinica  ћирилица
26/09/2017 |  12:33 | Autor: RTRS

Na poslu čitao "Majn kampf" i dobio otkaz!

Јedan službenik u Berlinu dobio je otkaz pošto je otkriveno da je na poslu čitao originalni tekst "Majn kampfa" Adolfa Hitlera.
Majn kampf - Foto: ilustracija
Majn kampfFoto: ilustracija

Muškarac je u smjeni, u sobi za odmor, čitao izvorni primjerak u Njemačkoj zabranjene knjige "Majn kampf" (Moja borba) u kojoj je Hitler izložio svoju rasističku ideologiju i antisemitizam, prenose njemački mediji.

Službenik je tužio državu tvrdeći da je prije otkaza trebalo da dobije opomenu, ali je sud za radne sporove danas odlučio da je otkaz zakonit.

Sudija je objasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obavezan da da opomenu pred otkaz i da je imao pravo da otpusti službenika po kratkom postupku.

Zaposleni radi u uniformi kojom predstavlja državu – Berlin i tim prije je dužan da se drži načela slobodnog demokratskog ustava, rekao je suduja.

"Јavno izlažući svastiku, ustavom zabranjeni nacistički simbol koji se nalazi na koricama knjige, službenik se odrekao prava na opomenu pred otkaz", rekao je sudija.

Otpušteni službenik nema pravo žalbe višem saveznom sudu.

Nacistički diktator Adolf Hitler napisao je 1924. godine "Majn kampf" u kojoj je izložio političke i ideološke stavove koju su kasnija postali načela nacističke ideologije.

Izvor: Agencije