latinica  ћирилица
26/09/2017 |  14:12 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Na pregled aorte od 55. godine

Stručnjaci upozoravaju na značaj ranog otkrivanja uvećanja najvećeg krvnog suda u grudnom košu i stomaku. Ova bolest sve češće pogađa i žene.
Trbušna aorta (foto:lekarinfo.com) -
Trbušna aorta (foto:lekarinfo.com)

Operacija je neophodna, navode ljekari, ako je ovaj krvni sud širi od 55 milimetara.

Aneurizma trbušne i grudne aorte iz godine u godinu sve više pogađa ljude srednjeg životnog doba, dok je ranije to bila isključivo bolest starijih. Riječ je o oboljenju koje se, ukoliko se ne otkrije na vrijeme, najčešće završava smrtnim ishodom.

Svjetski dan aorte je obilježen 19. septembra, a tim povodom kardiovaskularni i vaskularni hirurzi upozoravaju na značaj ranog otkrivanja proširenja koja nastaju na najvećem krvnom sudu grudi i stomaka.

- Prije 35 godina na 20 muškaraca pogođenih ovim zdravstvenim problemom bila je u prosjeku jedna žena, a sada na 20 muškaraca njih četiri. Razlog tome je što su i žene sve češće izložene stresu, češće oboljevaju od hipertenzije i povišenih masnoća u krvi - kaže Lazar Davidović, vaskularni hirurg i direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Prema njegovim riječima, kada se uvećanje trbušne aorte otkrije na vrijeme i uradi planirana hirurška intervencija, uspejšnost u liječenju je gotovo stoprocentna:

- Za ranu detekciju proširenog zida trbušne aorte dovoljan je običan ultrazvučni pregled. Na njega bi obavezno trebalo da idu svi muškarci stariji od 65 godina. Oni kod kojih u porodici postoji ova bolest sa pregledima bi tebalo da počnu ranije, već od 55. godine, dok se preventivni pregledi preporučuju ženama poslije 65. godine ako su pušači, a naročito ako postoji istorija ove bolesti u porodici. U tim grupama rizik od proširenja i pucanja aorte je najveći.

Iako je razvoj aneurizme trbušne aorte uglavnom genetski uslovljen, do nje može da dođe i usljed neregulisane hipertenzije, zapaljenskih procesa kao i zbog posljedice pušenja. Isto važi i za grudni dio aorte za čije liječenje su odgovorni kardiovaskularni hirurzi.

- Pod proširenjem grudne aorte smatra se kada je promjer ovog krvnog suda za 50 odsto veći od normalne veličine, tačnije ako je širina aorte 55 milimetara onda je neophodna operacija, a za pojedina oboljenja ova granica se spušta i na 45 milimetra - kaže Predrag Milojević, kardiovaskularni hirurg i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Kod određenog broja pacijenata proširenje aorte se samo prati redovnim ultrazvučnim pregledima. Ako se aorta godišnje širi za više od milimetar onda se pacijent upućuje na hirurško liječenje.

Izvor: Večernje novosti