latinica  ћирилица
28/09/2017 |  09:43 ⇒ 23:36 | Autor: RTRS

Ipsos: U Republici Srpskoj najveće povjerenje SNSD-u (VIDEO/FOTO)

Prema posljednjim rezultatima istraživanja opredijeljenosti birača agencije Ipsos, godinu dana prije opštih izbora u Republici Srpskoj najveći rejting ima SNSD, a u FBiH SDA i HDZ.
Trenutni rejting stranaka u Republici Srpskoj (Izvor:Ipsos) - Foto: klix.ba
Trenutni rejting stranaka u Republici Srpskoj (Izvor:Ipsos)Foto: klix.ba

Prema istraživanju Ipsosa provedenog polovinom septembra, stanje o izlaznosti na izbore i mjesta pojedinih stranaka nije se znatno promijenilo.

U Republici Srpskoj među opredijeljenim glasačima (32 odsto ispitanih) SNSD ima 53 odsto podrške, SDS 22 odsto, DNS osam odsto, PDP sedam odsto. U odnosu na isti period prošle godine, bitna razlika je pad rejtinga NDP-a (sa osam odsto na tri odsto). Prema ocjeni Ipsosa, razlog je da je tadašnji rejting bio u korelaciji sa lokalnim izborima i kandidaturom Dragana Čavića ispred NDP za gradonačelnika Banjeluke.

Raspored stranaka u FBiH među 30 odsto opredijeljenih glasača je u odnosu na isti period prošle godine blago promijenjena, SDA je i dalje prva sa 31 odsto podrške, a slijede HDZ sa 21 odsto, SDP 14 odsto, Demokratska fronta 11 odsto, SBB sedam odsto. U odnosu na isti prošlogodišnji period primjetan je pad popularnosti Demokratske fronte (18 odsto i drugo mjesto u septembru 2016.) ali i porast rejtinga HDZ-a (16 odsto u septembru 2016).

Trenutni rejting staranaka u Federaciji BiH (Foto:Kliks.ba)

Iz ove agencije naglašavaju da ipak navedene rezultate treba posmatrati sa rezervom, jer se svaki treći ispitanik (Republika Srpska), odnosno svaki četvrti (Federacija BiH) ne želi izjasniti kome bi dao glas, pa je moguća veća statistička pogreška.

Na izbore bi izašlo između 40 i 45 odsto birača

Na izbore bi sigurno izašlo 44 odsto birača, a to je je i slično opredjeljenju u posljednje dvije godine koje je u rasponu od 40 do 45 odsto. U Uubanim sredinama je manji udio sigurnih glasača, a prema istraživanju, veća izlaznost bi bila u istočnom dijelu Republike Srpske, te Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

Ovi podaci prikupljeni su dva navrata - u septembru prošle i septembru ove godine, na ukupnom uzorku od hiljadu ispitanika za svaku anketu. Iz agencije ističu, da je jedna od najčešćih zabluda objavljivanja istraživanja rejtinga političkih stranaka i kandidata da objave mogu uticati na odluku birača, jer ni nakon brojnih istraživanja ove teme nije utvrđena veza.

Iz Ipsosa , takođe, upozoravaju na određeni broj istraživanja o rejtinzima političkih stranaka i kandidata koji se pozivaju na Ipsos te naglašavaju da ta agencija nikome do sada nije ustupala nikakve rezultate istraživanja.

Izvor: RTRS, Kliks