latinica  ћирилица
29/09/2017 |  11:20 ⇒ 11:40 | Autor: RTRS

Četiri pravila "čistog spavanja"

Trend "čistog spavanja" nema nikakve veze sa čistoćom posteljine, već se odnosi na životne navike i njihovu promjenu u cilju što kvalitetnijeg sna, spavanja, uklanjanja umora i opšteg pobojšanja psihičkog stanja.
Spavanje - Foto: arhiv
SpavanjeFoto: arhiv

Režim "čistog spavanja" podrazumijeva 7 do 8 sati neprekinutog sna svake noći, doručak najmanje 30 minuta nakon buđenja, smanjenje količine kofeina i konzumiranje alkalne vode.

"Čisto spavanje" je popularizovala glumica Gvinet Paltrou početkom 2017. godine. Ona kaže da san igra bitnu ulogu u određivanju našeg apetita i nivoa energije, i da bi to zato trebalo da bude naš prioritet. Nekvalitetan san dovodi do gojenja, lošeg raspoloženja, poremećaja metabolizma, slabljenja memorije i smanjenog imuniteta, a utiče i na izgled kože.

1. Fokusirajte se na zdravstvene dobrobiti sna

Neke od brojnih pozitivnih stvari koje dolaze sa dobrim snom su smanjena osetljivost organizma na bolesti, više energije tokom dana, poboljšanje raspoloženja, veća kontrola nad telesnom težinom i bolji seks.

Rešićete se podočnjaka i jutarnje podbulosti, ten će vam se popraviti i koža će izgledati bolje, smanjiće se akne i nestati crvenilo.

2. Namjestite alarm - za spavanje

Potrebno je da odredite vrijeme kada ćete biti budni. Sami procenite kada morate da se probudite i da li ćete moći da "odradite" tih 7 - 8 sati.

Јednostavno, namjestite još jedan alarm koji će vam ukazati kada da idete na spavanje i ispustiti svu tehnologiju iz ruku prije odlaska u krevet, od telefona do daljinskog upravljača.

3. Uvedite male rituale prije spavanja

Osmislite rituale kojima ćete zamijeniti naviku kuckanja i skrolovanja nečim više opuštajućim. Počnite sa nečim manjim, odložite telefon sat vremena prije spavanja, tople, napravite mirišljavu kupku ili pročitajte nekoliko strana knjige ili časopisa.

Uskoro ćete se navići na te rituale i radovaćete se tom vremenu prije spavanja posvećenom samo sebi.

4. Počnite da vodite dnevnik spavanja

U dnevniku probajte da zapisujete sve dobrobiti "čistog spavanja" koje ste primijetili na sebi. A to možete da uočite ako ne prespavate cijeli vikend, kao i obično, ili počnete da se osjećate svježe i orno ujutro, puni energije koja samo čeka da uđete novi dan.

Zapišite sve, kao kada npr. vodite dnevnik mršavljenja, i vidjećete koliko su se navike i opšte stanje uma i tijela promijenili.

Izvor: B92, Agencije