latinica  ћирилица
29/09/2017 |  13:52 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Automobil koji od komandi ima samo jedno dugme!

Razvoj tehnologije svakog dana toliko napreduje da nas često ostavlja bez daha.
Automobil koji od komandi ima samo jedno dugme - Foto: RTS
Automobil koji od komandi ima samo jedno dugmeFoto: RTS

U Dubaiju je na jednoj izložbi njemački automobilski gigant "Folksvagen", u saradnji sa vlastima tog emirata, predstavio automatizovano vozilo "Sedrik", koje bi se kretalo na pritisak dugmeta.

Vlasti Dubaija namjeravaju da taj grad učine jednim od najpametnijih i najodrživijih na svijetu, a prototip vozila "Sedrik" bi mogao da pomogne toj ambiciji.

Proizvođač tvrdi da iako je riječ o konceptu, taj automobil je održiv, bezbijedan, pogodan i lak za upravljanje a za kontrolu koristi samo jedno dugme. Osim toga potpuno automatizovano vozilo koristiće manje prostora i energije.

"Ovo je pametan automobil. Smatra se jedinstvenim jer je bez vozača i omogućava vožnju u bilo kom prostoru", ističe sultan Buti Ben Mejren, generalni direktor Odeljenja za upravljanje zemljištem u Dubaiju.

Na "Volksvagenovoj" internet stranici stoji i da će "Sedrik" biti ponuđen da ga koriste penzioneri, invalidi i stanovnici grada koji nemaju automobil ili vozačku dozvolu.

Vlasti Dubaija razmišljaju da ga upotrebe kako bi zainteresovanima pokazivali mesta za gradnju. Vozilo prima četiri osobe, ima 36 senzora zahvaljujući kojima se prilagođava okruženju.

Vaj-faj sistem će se aktivirati na glasovnu komandu, a volan i pedale bi bili potpuno automatizovani što znači da putnici mogu bezbrižno da sjede i voze se.

U tom emiratu je testiran i prvi električni taksi bez vozača čime Dubai želi da postane pionir u toj oblasti futurističkog prevoza. Planira se integrisanje samovozećih taksija u transportnu mrežu sa metroom, autobusima i tramvajima.

Izvor: RTS