latinica  ћирилица
01/10/2017 |  08:19 ⇒ 02/10/2017 | 08:14 | Autor: RTRS

Referendum u Kataloniji – stotine povrijeđenih, gumeni meci u Barseloni (VIDEO)

Uprkos protivljenju Madrida, u Kataloniji je održan referendum o nezavisnosti. Dramatične slike iz Barselone obišle su svijet. Stotine je povrijeđenih u sukobima s policijom, koja je pokušala da spriječi glasanje. Ipak, izlaznost je, prema podacima katalonske vlasti, još tokom popodneva premašila 50 odsto.
Katalonija - sukob sa policijom - Foto: RTRS
Katalonija - sukob sa policijomFoto: RTRS

Španska policija poslala je pojačanje u Barselonu još prije svitanja. Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca blokira ulaz na birališta. Zatvoreno je više birališta, zaplijenjen glasački materijal i isključen internet na biračkim mjestima. 

"Vlada je pokušala da nas blokira od glasanja i to je bilo vrlo teško. Katalonci su vrlo srećni što su mogli glasati, to je ono što nam je bilo potrebno", rekao je katalonski glasač Mark Castilvi. 

U sukobima s policijom, koja je upotrijebila i gumene metke, povrijeđeno je više od 450 lica. Gradonačelnica Barselone pozvala je španskog premijera Marijana Rahoja da podnese ostavku i zatražila od policije da prestane sa upotrebom sile nad glasačima. Nasilje je osudio i katalonski predsjednik. 

"Neopravdano, iracionalno i neodgovorno nasilje španske države neće zaustaviti Katalonce da mirno glasaju. Današnji sramni incidenti zauvijek će ostati u sjećanju", poručio je katalonski predsjednik Karles Pudžemon.

Španski zvaničnici kritikovali su regionalnu katalonsku policiju što nije spriječila održavanje, kako kažu, nelegalnog referenduma.

Španski zvaničnici kritikovali su regionalnu katalonsku policiju što nije spriječila održavanje, kako kažu, nelegalnog referenduma.

"Predsjednik Pudždemon i njegova vlada odgovorni su za ono što se događa i što bi moglo da se desi ako se to sada ne zaustavi. Nema smisla nastaviti sa ovom farsom koju danas sprovodi katalonska vlada", istakao je zvaničnik španske vlade Enrik Miljo.

Španska policija ispalila je gumene metke na okupljene ispred glasačkog mjesta u Barseloni, izjavili su danas očevici.
"Policija je ispalila gumene metke na raskrsnici dvije ulice u Barseloni", naveli su očevici, prenose lokalni mediji.

Situacija je neizvjesna, kaže novinar španskog El mundo deportiva Vladimir Stanković. 

"Nema izborne komisije koja bi saopštavala rezultate i predviđala izlaznost, ne zna se ko će saoštiti rezultate, kada će saopštiti, da li postoji nekakav cenzus koji bi dao bilo kakvu validnost.  Ostaje da se tokom noći i sutrašnjeg dana potraži odgovor na njih i da se situacija razjasni", dodao je Stanković.

Katalonske vlasti očekuju da će broj izašlih na referendum premašiti 2,3 miliona, koliko je ljudi 2014. godine podržalo nezvanični plebiscit. Tada je više od 80 odsto bilo za nezavisnost Katalonije. U odnosu na taj referendum, ovaj je obavezujući.  

Predsjednik Katalonije obećao je da će, ukoliko opcija ZA pobijedi, Katalonija izaći iz Španije 48 sati nakon objave rezulatata.