latinica  ћирилица
01/10/2017 |  11:17 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Kojić: Potrebna privremena sloboda za Župljanina radi liječenja

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da bi Haški tribunal trebalo da Stojana Župljanina, koji je doživio dva moždana udara, pusti na privremenu slobodu radi pružanja adekvatne zdravstvene zaštite.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Vlada, u zavisnosti od zemlje čije državljanstvo ima Stojan Župljanin, trebalo bi da izda garancije za njegovo puštanje na privremenu slobodu radi adekvatnog liječenja", rekao je Kojić Srni.

On je rekao da je jasno da Župljaninu adekvatnu zdravstvenu zaštitu ne mogu pružiti u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Kojić kaže da ne vidi bilo kakvu prepreku za privremenu slobodu, ako vlada države čije državljanstvo ima Župljanin izda garancije da će on biti pod 24-časovnim nadzorom.

Prema njegovim riječima, nije normalno da pritvorska jedinica Haškog tribunala nije u stanju da obezbijedi adekvatnu zdravstvenu zaštitu optuženim i osuđenim licima srpske nacionalnosti, a što se pokazalo i u slučaju prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Kojić kaže da je vrlo simptomatično da je u Haškom tribunalu umrlo 13 lica srpske nacionalnosti, od čega tri u toku samog postupka, pet lica neposredno nakon upućivanja na izdržavanje kazne u neku od zemalja, dok je pet lica umrlo nakon teške bolesti kao što je slučaj predsjednika bivše Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

"Vrlo je simptomatično da je od ukupnog broja okončanih procesa u Haškom tribunalu, 15 odsto lica umrlo, i to stvara određene sumnje, zbog čega bi tijela koja su osnovala Haški tribunal trebalo da se ovim ozbiljno pozabave", zaključuje Kojić.

Banjalučki neurolog Vlado Đajić rekao je Srni da ga je lično Župljanin pozvao da dođe u Haški tribunal da ga sa ostalim ljekarima pregleda i utvrdi njegovo trenutno zdravstveno stanje.

On je rekao da ne može sa sigurnošću reći kada će boraviti u Hagu, jer još čeka odobrenje iz Tribunala za posjetu Župljaninu u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

"Treba da vidimo da li je Župljanin adekvatno liječen i da eventualno predložimo njegovo dalje liječenje u bolnici u Republici Srpskoj ili Srbiji radi sprečavanja nastanka novog moždanog udara i smrtnog ishoda", istakao je Đajić.

Đajić, koji je i nacionalni koordinator za prevenciju moždanog udara u Republici Srpskoj, ističe da je moždani udar jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i na drugom mjestu uzroka smrtnosti, a na prvom mjestu stvaranja invalidnosti, jer je više od trećine oboljelih nepokretno i zavise od tuđe pomoći, a veoma mali broj lica se oporavi.

"Lica koja su imala moždani udar su u većem riziku za nastanak novog moždanog udara i oni moraju biti izloženi konstantnoj opservaciji i praćenju stanja od ljekarskog tima. Moraju promijeniti ritam života i ishrane", zaključio je Đajić, koji je i v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Mladen Župljanin, sin Stojana Župljanina, rekao je Srni da zbog neadekvatnog liječenja čitava porodica strahuje za život njegovog oca u Haškom tribunalu.

Mladen Župljanin kaže da su njegovom ocu nakon dva moždana udara u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala davali više lijekova koji nisu odgovarajući.

Župljanin je bivši načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutrašnje poslove.

Prošle godine Tribunal u Hagu pravosnažno ga je osudio na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina. Od tada u pritvoru u Ševeningenu čeka prebacivanje u jedan od evropskih zatvora.

Izvor: SRNA