latinica  ћирилица
01/10/2017 |  11:24 ⇒ 11:28 | Autor: RTRS

Vašington: Marš hiljada demostranata za rasnu pravdu

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Vašingtona zahtijevajući rasnu pravdu u SAD, nekoliko dana nakon što su igrači lige američkog fudbala širom zemlje klečali za vrijeme intoniranja nacionalne himne u znak protesta protiv brutalnosti policije.
Demonstranti u Vašingtonu  (Foto:voanews.com) -
Demonstranti u Vašingtonu (Foto:voanews.com)

"Imamo pravosudni sistem koji ljude crne i smeđe boje kože vječno drže u ropstvu", rekao je za AFP 46-godišnji Moris Kuk, koji je učestvovao u organizaciji jučerašnjeg Marša za rasnu pravdu.

Učesnice odvojenog Marša za crne žene pridružile su se tom protestu u Linkolnovom parku, odakle su krenuli ka Kapitol hilu.

"Protestujemo na Kapitolu, ispred (američkog predsjednika Donalda) Trampa. Јedini način da on išta vidi jeste da mu se unesete u lice - njemu, Trampu, i svim drugim političarima koji ne shvataju da su bijeli povlašćeni", kaže demonstrantkinja DŽeni (44).

Demonstracije održavaju se na godišnjicu masakra koji je 1919. izveden u Ilejnu u Arkanzasu, što je bio najpogubniji rasni sukob u SAD.

Do najnovijih protesta dolazi u trenutku kada SAD prolaze kroz period pojačanih rasnih tenzija, koje su kulminirale smrću liberalnog demonstranta u avgustu mjesecu, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Tanjug