latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:06 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Proslavljeno 220 godina od prenosa tri svehrišćanske svetinje na Cetinje

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Ćipuru, na Cetinju, čime je svečano proslavljeno 220 godina od prenosa tri svehrišćanske svetinje – desnice Svetog Јovana Krstitelja, čestice Časnog Krsta i ikone Bogorodice Filerimske sa Malte u Petrograd.
Proslavljeno 220 godina od prenosa tri svehrišćanske svetinje na Cetinje - Foto: SRNA
Proslavljeno 220 godina od prenosa tri svehrišćanske svetinje na CetinjeFoto: SRNA

Prenosom ove tri svehrišćanske svetinje je započelo njihovo dugačko istorijsko putešestvije, koje se konačno završilo na Cetinju, gdje se i danas nalaze.

Vladika budimljansko-nikšićki Јoanikije je vjernicima rekao da su svi vladari na ovom prostoru kroz istoriju čuvali svetu vjeru pravoslavnu, a među njima i Crnojevići i Petrovići.

On je rekao da su Petrovići obnovili Cetinjski manastir, što nije bilo manje djelo od njegovog podizanja.

Vladika Јoanikije je istakao da je Cetinjski manastir uvijek naročito svečano proslavljao, ne samo rođenje nego i uspenje Bogorodice, kada se narod sabirao na molitvu radi slave Božje, radi svetoga pričešća, radi zajedništva u Hristu Isusu.

"I nije čudo što je Bog obdario ovaj grad da u njemu prebiva Presveta Bogorodica preko ikone svoje čudotvorne, koja je djelo ruku svetoga apostola Luke, zapravo više djelo Božije sile i milosti i blagodati", rekao je episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika je rekao da je veliki božiji blagoslov da se nakon nedjelju dana po Vozdviženju Časnoga Krsta u Cetinju proslavlja čestica Časnog Krsta Gospodnjega.

"Nije slučajno što je ova svetinja dobila takve blagoslove da u njoj počiva desnica Svetog Јovana Krstitelja i čestica Časnoga Krsta. A Bogorodica Filerimska, evo, došla nam je svojom kopijom, a nadamo se u Boga da će uskoro doći u ovu svetinju i njen original", poručio je vladika Јoanikije.

Novoizrađena kopija ikone Bogorodice Filerimske iz Cetinjskog manastira svečano je prenijeta u crkvu na Ćipuru, gdje je, nakon današnje Liturgije čitan akatist njoj posvećen.

Orginal ikone Filermose je u posjedu Crne Gore i čuva se u takozvanoj Plavoj kapeli u Vladinom domu na Cetinju, dok su desnica ruka Svetog Јovana Krstitelja i čestica Časnog krsta u Cetinjskom manastiru.

Izvor: SRNA