latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:58 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Protestni marševi protiv Mejove i "Bregzita"

Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u Mančesteru i dva protestna marša protiv vlade premijera Tereze Mej i izlaska Britanije iz EU.

Konzervativci britanskog premijera danas održavaju konferenciju u Mančesteru.

"Učestvujem u demonstracijama `Zaustavite Bregzit" kako bi poručio premijeru i šefu diplomatije Borisu DŽonsonu da mi nismo državljani Nedođije već ponosni što smo Britanci i Evropljani", kaže lider opozicione Liberalnodemokratske partije Vins Kejbl.

On je istakao da ukoliko Vlada ne može da učini ono što je obećano prije referenduma o izlasku iz EU, onda građani Britanije imaju pravo da glasaju za šansu za izlazak iz Bregzita.

Kejbl se zalaže za održavanje referenduma o prihvatanju ili odbacivanju uslova koje je pregovorima od EU za Bregzit dobila Vlada Mejove.

Veliki broj ljevičara i sindikalnih organizacija pridružilo se drugom, odvojenom protestu protiv konzervativaca u organizaciji pokreta "Narodni skup protiv mjera štednje" koji planira održavanje petodnevnog festivala "Vratite Mančester" koliko traje i stranačka konferencija.

Grupacija "Narodnoi skup protiv mjera štednje" okupila se pod sloganom "Torijevci napolje!" i "Dosta štednje" i "Odbaciti ograničenje isplata" za radnike javnog sektora.

Oni opštužuju Mejovu da vodi "dramatično oslavljenu Vladu", podijeljenu stranku i da ne pruža izlaz iz novonastale situacije.

Izvor: SRNA